Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko danes gosti 19. državno robotsko tekmovanje za študente in dijake Mariborski robotski izziv, s katerim želi popularizirati tehniko ter spodbujati inovativnost in tekmovalnost med mladimi.


Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko bo danes potekalo 19. Državno robotsko tekmovanje za študente in dijake Mariborski robotski izziv, s katerim želijo organizatorji popularizirati tehniko ter spodbujati inovativnost in tekmovalnost med mladimi.

Na FERI-ju danes poteka Mariborski robotski izziv.

Tradicionalno robotsko tekmovanje je organizirano v treh sklopih in kar devetih disciplinah. Udeležilo se ga bo okrog 350 mladih iz celotne Slovenije in partnerskih držav Hrvaške in Slovaške, spremljalo pa jih bo okoli 70 mentorjev, so sporočili organizatorji tekmovanja.

RoboT 20XX je najstarejše slovensko robotsko tekmovanje z mobilnimi roboti. V hitrostni preizkušnji lastno konstruiranih mini mobilnih robotov po velikem labirintu je prijavljenih nekaj študentskih in okrog 20 dijaških ekip.

RoboT 2018
Že devetnajstič je organizirano tekmovanje v konstrukciji in vožnji z mini mobilnimi roboti RoboT 2018. Izdelki konstruktorjev avtonomnih mini mobilnih robotov morajo labirint velikosti 2,5 x 2 metra z več kot 15 metrov dolgo potjo prevoziti v čim krajšem času. Upošteva se rezultat boljše izmed dveh voženj. Tradicionalno se bodo dijaki srednjih šol že trinajstič pomerili tudi za lovoriko RoboLiga 2018, saj je RoboT 2018 hkrati finalno tekmovanje v seriji Slovenske robotske lige. Razvrščanje v kategoriji RoboLiga bo na osnovi seštevka vseh treh točkovanih rezultatov, pri čemer tekmovalci na vsaki tekmi izvedejo vsaj po dve vožnji v labirintu, so sporočili organizatorji tekmovanja.

Za obiskovalce je zanimiva tudi disciplina RCJ Nogomet, kjer se bodo letos pomerili dve ekipi.

Tradicionalno robotsko tekmovanje je organizirano v treh sklopih in kar devetih disciplinah.

Tekmovanje v plesu robotov

Posebno zanimiv je t.i. robotski ples v disciplini RCJ Nastop, kjer ekipe tekmujejo v plesu robotov usklajeno s koreografijo plesa tekmovalcev ob glasbi. Ekipe izbirajo glasbo in koreografije iz muzikalov, kot je npr. Cats ali filmov, kot je npr. Harry Potter. Mednarodna ekipa »SI-AT DANCE«, ki so jo sestavljali dijaki iz Slovenije in Avstrije, je predlani sodelovala na odprtem prvenstvu RoboCupJunior Dance na Portugalskem.

Uspešni tudi na svetovnih tekmovanjih

V preteklih letih so najuspešnejše ekipe z našega državnega tekmovanja RCJ dosegle vidne rezultate tudi na svetovnih tekmovanjih. Lani je ekipa dijakov SERŠ Team iz SERŠ Maribor na svetovnem tekmovanju RoboCupJunior v Nagoyi na Japonskem julija 2017 dosegla izjemna rezultata v disciplinah: RescueCoSpace – 3.mesto v »SuperTeamu« in RescueMaze – »Best RoboCup spirit«