V četrtek se bo na Poštni ulici odvijal Praznik glasbe, v petek bo nastopila skupina Balkan Boys. Pestro dogajanje pa se bo zaključilo v soboto s koncertom skupine Akumulatori.


V okviru Poletja na Poštni se bo v četrtek, 21. junija odvijal Praznik glasbe, s katerim se Slovenija pridružuje priznani mednarodni iniciativi ‘Fête de la Musique’, ki poteka v več kot 120 državah in 400 mestih po celem svetu.

Slovenski Praznik glasbe je kulturni dogodek usmerjen v promocijo slovenske glasbe in njenih ustvarjalcev, promocijo žive glasbe ter vzpostavljanju odnosa tišina – glasba. Je enodnevni festival, na katerem se na zunanjih prizoriščih v mestu predstavijo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov.

Festival ‘Fête de la Musique’ se vsako leto odvija na dan poletnega solsticija, 21. junija, in že od prve edicije leta 1982 izpostavlja pomen raznolikost glasbene kulture za ohranitev in razvoj lokalnega, regionalnega in svetovnega kulturnega bogastva in tradicij.

Popestritev bogatega kulturnega in družbenega dogajanja v starem mestnem jedru

Zaradi žanrske raznovrstnosti in odprtega značaja Praznik glasbe predstavlja odlično popestritev bogatega kulturnega in družabnega dogajanja v starem mestnem jedru tako za domačo publiko kot tudi za turiste, ki jim nudimo edinstven vpogled v slovensko glasbeno kulturo. Ker Praznik glasbe izpostavlja pomen živih glasbenih nastopov stremimo k temu, da se na ta dan na čim večjem prostoru, čim več prizoriščih ne predvaja glasba iz zvočnikov. Tudi izvajalci na ta dan praviloma nastopijo raje brez kot z ozvočenjem in izkoriščajo akustiko prostorov.

Dolgoročni cilj pobudnikov projekta Praznik glasbe je zagotoviti vsakoletni, enodnevni festival po temeljnih smernicah mednarodnega pokrovitelja ‘Fête de la Musique’ francoske organizacije ADCEP.

Glasbeno obarvano dogajanje se bo nadaljevalo v petek, 22. junija, ko bo ob 21. uri oder zavzela skupina Balkan Boys, ki v v svojih pesmih na svež, inovativen in sebi lasten način ohranjajo idejo balkanske glasbe. Z energičnim odrskim nastopom pokažejo, kaj se zgodi, ko zvok balkana zmešamo z ritmi, kot so rumba, ska, gipsy, swing, reggae.

Skupina Balkan Boys

Skupino sestavlja osem akademskih glasbenikov, ki s svojo edinstveno energijo, plesom, dodelanim repertoarjem in improvizacijo vedno znova prepričajo tako domače kot tuje občinstvo.

V soboto, 23. junija ob 21. uri pa bo na Poštni koncert skupine Akumulatorji, ki jih sestavljajo štirje moških, ki so se odločili igrati nekoliko drugačno glasbo kot jo navadno igrajo podobni bendi.

Skupina Akumulatorji bo na Poštni nastopila to soboto.