Marko Soršak – Soki, ki se ob udrihanju po bobnih skupine Elvis Jackson ukvarja tudi z dobrodelnostjo je danes predstavil svoj nov projekt. V bližnji prihodnosti bo namreč zaključil s projektom 20 za 20, saj bo z glasbili obdaril že 100 slovensko osnovno šolo. Prvo je obdaril v Žireh leta 2014. Danes pa je predstavil nov dobrodelni projekt notni zvezek 20 za 20, ki ga bo izdal v sodelovanju s Kopijo-Novo. Gre za notni zvezek, ki bo že v naslednjem šolskem letu spremljal učence pri pouku glasbe.


Trenutno se v šolah pri pouku glasbe piše v navadne črtaste zvezke, kar se Soršaku ne zdi primerno. Po njegovih besedah ima glasba svoj specifičen notni zapis za kar je potreben tudi poseben zvezek. Prepričan je, da je glasba del vsakdana in del splošne razgledanosti, zato je prav, da se učenci z notnim zapisom soočijo že v osnovni šoli. Prav iz tega razloga se je Soki odločil, da skupaj z mariborskim podjetjem Kopija-nova ustvari notni zvezek treh komponent, saj je vanj mogoče tudi risati in v del z navadnimi črtami tudi pisati. Notni zvezek pa zraven že omenjenih treh komponent vsebuje tudi citate znanih slovenskih glasbenikov. Med drugim je svoj citat prispeval tudi legendarni Alfi Nipič.

Notni zvezek 20 za 20.

Zagon za nov projekt je Soršak dobil zaradi izjemne uspešnosti njegovega prvega dobrodelnega projekta 20 za 20, ko je šolam po Sloveniji podarjal glasbila. Krstni projekt je namreč pripomogel k boljši glasbeni izobrazbi osnovnošolcev, povečal število marljivih učencev in poskrbel celo za nova delovna mesta. Pomembnosti takšnih projektov pa se zavedajo tudi na mariborski občini, kjer zaradi omejenih financ nikdar ne bi uspeli v tako kratkem času z glasbili in drugimi pripomočki obdariti tolikšno število šol.

Notni zvezek 20 za 20, predstavitev.

Predvsem pa je potrebno poudariti, da bo od vsakega prodanega notnega zvezka pol evra namenjenega za nakup glasbil. Pomembno je tudi to, da je Soršak notni zvezek zasnoval skupaj z uspešnim mariborskim podjetjem Kopija-nova tudi zato, da zadeva oplemeniti lokalno gospodarstvo. Na širjenje solidarnosti pa opozarja zvezek sam, saj je iz njega mogoče enostavno utrgati vsak list in ga deliti z drugimi, ki zvezka morda še nimajo.

Seveda smo pred našo kamero povabili Soršaka, podžupana Pelka in Alfija Nipiča, ki je v zvezek prispeval svoj citat. Zato več podrobnosti o projektu in načrtih za prihodnost v video prispevku.

Več v prispevku:

Matej Regent

Povezan članek:

Novi instrumenti za otroke Doma Antona Skale