Prejšnji konec tedna je bilo mesto v znamenju šaha. Obiskali so ga ugledni gostje iz FIDE in Evropske šahovske zveze, atrakcija pa je bil internetni dvoboj Maribor – Šanghaj, velemojster Aleksej Širov je odigral simultanko s kadetsko reprezentanco Slovenije.


Vrsta šahovskih turnirjev za različne kategorije je v zadnjih tednih zaznamovala Maribor in okolico. Od amaterjev do veteranov in perspektivnih šahistov je tekmovalo na različnih področjih in potrdilo, da gre za panogo, ki ima številne privržence. Ta konec tedna pa bo v mestu potekal Šahovski vikend Maribor, ki ga skupaj organizirata Železničarski šahovski klub Maribor in Evropska šahovska akademija Maribor.

Za ŽŠK Maribor, najuspešnejši slovenski klub, je leto 2018 spet polno tekmovalnih in organizacijskih izzivov. Po letu 2017, ko so praznovali 90-letnico delovanja in zato organizirali veliko dogodkov, se te tradicije držijo tudi letos.

Prvi veliki dogodek je bil ravno šahovski vikend, ki je potekal na štirih lokacijah, v hotelih Habakuk in Piramida, na Srednji gradbeni šoli ter Trgu Leona Štuklja. Največja atrakcija vikenda je zagotovo bil internetni dvoboj Maribor – Šanghaj. Za to izvedbo dvoboja gre največ zaslug Petru Kokolu, ki je profesionalni trener v tem 25-milijonskem kitajskem mestu. Tekmovali so na 30 šahovnicah. Štajerska kadetska liga je imela svoj finale, eden vodilnih šahovskih velemojstrov Aleksej Širov pa je odigral simultanko s kadetsko reprezentanco Slovenije. Vikend sta odprla šahovska veterana Aleksander Beljavski in Evgenij Svešnikov, aktualni svetovni veteranski prvak.

Šahovske figure.

»Želimo ohraniti tradicijo in potrditi, da je Maribor šahovsko mesto. Zato smo privabili več svetovno znanih šahovskih velemojstrov, obisk so potrdili tudi visoki predstavniki FIDE. Letos svoja vrata odpira evropska šahovska akademija, ki jo bosta vodila Georg Mohr in Adrian Mihaljčišin, lani izbran za najboljšega trenerja FIDE,« nam je povedal predsednik ŽŠK Maribor Slavko Vizovišek.

Razen tega vikenda bo največji dogodek izvedba 21. Pirčevega memoriala, ki sodi v skupino vrhunskih športnih prireditev mesta Maribora. Letos bo trajal med 30. julijem in 5. avgustom.

Prvič v Mariboru bo potekal poletni šahovski tabor. Evropski šahovski akademiji bosta pri izvedbi pomagali Evropska šahovska zveza in Fundacija Garija Kasparova. Poletni tabor bo potekal od 23. do 29. julija.

»Trudimo se, da šah dobi mesto, ki ga je imel nekoč. Menim, da gre za izjemno panogo, ki privablja veliko mladih šahistov v krožkih. Štajerske kadetske lige se vsako leto udeleži skoraj tisoč otrok iz severovzhodne Slovenije. Žal se šahovska zagnanost konča nekje v srednji šoli. Tukaj je velika luknja. Ravno s takimi akcijami želimo doseči to, da mladina nadaljuje s šahom in se pripravlja na prestop v člansko konkurenco,« je še poudaril Vizovišek.

Milan Lazarević