V začetku maja letos je v 93. letu umrl pionir slovenskega stripa Miki Muster. V mariborskem GT 22 so včeraj priredili spominski dan na ilustratorja, ki nam je dal nepozabne Lakotnika, Trdonjo in Zvitorepca.


Program je pripravil Zavod Razvoj, ki domuje v GT 22 in skrbi za zaposlovanje invalidov. Del njihovega zaposlitvenega programa zajema tudi lutkovno paragledališče Zvitorepec, navdih pa so pred dvema letoma našli prav v delih dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo Mikija Mustra.

Lutkovno paragledališče Zvitorepec.

Zavod Razvoj je nastal leta 2009 z namenom zaposlovanja invalidov, in sicer na področju kulture. Direktor Miodrag Petrović je na ta način združil dolgoletno poznavanje problematike zaposlovanja invalidov ter svojo predanost lutkovnemu gledališču.

Miodrag Petrovič, direktor Zavoda RAZVOJ, je povedal: »Prava ideja, kjer bi ti ljudje lahko delali, se mi je porodila leta 2015, ko je Miki Muster dobil Prešernovo nagrado. Kot ljubitelj in vnet bralec njegovih stripov sem prišel na idejo, da bi to lahko bila čudovita vsebina za lutkovne predstave. Letos aprila smo zaposlili pet invalidov in enega strokovnega delavca. Ko sem ga srečal, mi je Miki Muster povedal, da si želi, da bi njegovi stripi še naprej živeli, da bi se nove generacije spoznavale z njegovimi stripovskimi junaki. Pogoj pa je bil, da je vse skupaj neprofitno in da dohodek omogoča zaposlitev invalidov ter omogoča nove vsebine lutkovnih predstav ter slikanic ali igrač.«

Besedilo za gledališko predstavo Modri Kralj Inus, ki nosi ime po glavni igralki Ini, so napisali na novo, ohranili pa znamenite Mustrove junake.

Zaposleni v Zavodu razvoj so ustvarili tudi animirane filme na temo priljubljenih junakov in za otroke, ki so jih ta dan obiskali, tudi pripravili pobarvanke. V razstavišču GT 22 pa so na ogled dela Mikija Mustra, dve avtorski slikanici, igrače s podobo njegovih likov ter družabne igre. GT 22 je kot interdisciplinarni laboratorij sicer že od svojih začetkov odprt za delovanje manjšin, ranljivih skupin…

V GT22 pa nadaljujejo tudi z oživljanjem četrti, v katero so umeščeni, na Židovskem trgu je namreč v sodelovanju z ljubljanskim zavodom TAM TAM zaživela ulična galerija, trenutno s fotografijo Poljub avtorja Matije Brumna, ki ji bo sledila še serija drugih fotografij.

Več v prispevku:

Petra Bauman