Športno letališče Skoke danes gostuje letalski miting Aeros 2018 z velikim številom letal in helikopterjev na tleh in na nebu. Ob tej priložnosti so tudi obeležili sto let od ustanovitve letalske stotnije generala Rudolfa Maistra.


Dogodek Aeros, ki je po letu 2011 ponovno v Sloveniji, se odvija med 9. in 20. uro. »Želja Aerosa je, da izkoristi zanimivo letalsko infrastrukturo mariborskega letališča in Aerokluba Maribor ter na tem mestu sčasoma vzpostavi prostor za letalsko dogajanje, kjer ne govorimo samo o letalskem air showu ampak morda kasneje tudi o srečevanju letalcev iz Slovenije in sosednjih dežel ter vzpostavitvi letalskega sejma, ki ga v tem delu Evrope še ni,« je za STA povedal organizator Andrej Gregorič.

Na današnjem letalskem mitingu sodeluje več kot 50 letal, od klasičnih, ki letijo samostojno ali v skupinah, do akrobatskih, vojaških in reaktivnih. Med drugim je mogoče videti madžarskega vojaškega lovca, hrvaško akrobatsko skupino Krila oluje, švicarski vojaški transportni helikopter, predstavo Baltic Bees Jet Teama z letali, ki spuščajo dim, in vragolije slovenskega akrobatskega pilota Petra Podlunška.

Letalo izvaja akrobacije. Na mitingu tudi Peter Podlunšek. Foto: STA

Ker letos mineva sto let od bojev generala Maistra (1874-1934) in njegovih borcev za severno mejo, so priložnost izkoristili za obeležitev 100. obletnice ustanovitve letalske stotnije generala Rudolfa Maistra. »Marsikdo ne ve, da je general Maister uporabljal v svojih akcijah tudi vojaško letalstvo,« je pojasnil Gregorič.

Ta enota je po njegovih ocenah štela šest do sedem letal. »To so bila letala, ki so jih Maistrovi borci, ko so prevzeli oblast v Mariboru, našli na železniški postaji, ko so razstavljena čakala na transport proti vzhodu ali severu. Sestavili so jih na pomožnem letališču na Teznu in ta letala so nato bojno delovala na Koroškem, drugod pa so izvajala izvidniške polete in trosila letake,« je še povedal.

Vir: STA