Po prvem zero waste hotelu se Slovenija lahko pohvali še s prvo slovensko zero waste prireditvijo. (Z)mešani festival je v organizaciji Kulturno umetniškega društva Coda in Jazz kluba Satchmo potekal med 5. in 10. junijem v Mariboru.


Ločeno jim je uspelo zbrati kar 95 % odstotkov vseh odpadkov. Odpadke so vsak dan tehtali ločeno glede na frakcije. Vseh 6 dni skupaj so zbrali 130,4 kg odpadkov, od tega le 5,7 kg mešanih odpadkov. Največ odpadkov so proizvedli v soboto, vse skupaj pa se je nabralo največ steklenih odpadkov.

Foto: KUD Coda, Facebook

Količine odpadkov so uspeli znižati z uporabo izdelkov za večkratno uporabo (sladkornice, pralni plastični kozarci), povratno embalažo, recikliranimi plakati ter uporabo QR kod in NFC nalepk namesto tiskovin. Prav tako na (Z)mešanem festivalu ni bilo plastičnih slamic. Preprečevanje nastajanja odpadkov pa so promovirali z vključevanjem ponovne uporabe in popravil v nedeljski program, kjer so izvedli tudi prvo slovensko izmenjavo glasbil in glasbene opreme.

Foto: KUD Coda, Facebook

Martin Počkar, vodja festivala, ob tem uspehu dodaja: »Iskreno si želim, da bi nam sledilo čim več drugih organizatorjev, saj je to najbrž najboljši način, da kultura ne bo le fajn, ampak bo tudi kulturna do okolja.«

Povezan članek:

V Mariboru pričetek (Z)mešanega festivala