Eden največjih festivalov v Sloveniji – Festival Lent se počasi zaključuje. Na voljo imate še današnji večer in jutrišnji dan, ki se bo končal pozno ponoči z ognjemetom.


Organizatorji so se ponovno potrudili in v Maribor pripeljali množico nastopajočih, ki so popestrili dneve in večere štajerske prestolnice ter privabili, kljub nižjim temperaturam, tudi veliko obiskovalcev. Festival ima dolgoletno tradicijo. Z leti so mu nekateri napovedovali, da se bo izživel, a z novostmi ostaja usidran tako v mestu kot v regiji. Skupaj s Folkartom in spremljevalnimi dejavnostmi privablja množice obiskovalcev.

Tako pravi tudi Boris Črnič iz Narodnega doma Maribor: »Festival smo izpeljali, ostala sta še današnji večer in jutri, uspešno. Malo nam je nagajalo vreme, ne toliko slabo kot pa hladno vreme,« a so kljub temu zadovoljni. Si pa vsekakor organizatorji želijo, da bi se vsi deležniki še boljše vklopili v dogajanje.

Nov projekt za oživljanje ulic

Nova pridobitev oživljanja ulic je projekt Pozor! Muzika na cesti!, ki je vsak dan festivala prinesel tri dopoldanske in tri popoldanske koncerte različnih zvrsti glasbe več posameznikov in glasbenih zasedb. Na novo pa so razporedili tudi prizorišča uličnega gledališča. Veseli pa so, da je na Dravi zopet zaživel Glavni oder.

Boris Črnič iz Narodnega doma Maribor.

Po zaključku festivala pa se bodo morali usesti za mizo, sešteti obiskovalce, preveriti pripombe in želje producentov ter ugotoviti, kaj vse je bilo dobro in kaj se da še izboljšati. Črnič pravi: »Po vsakem festivalu naredimo analizo, organizacijski odbor oziroma posamezni producenti, organizatorji si pridoma beležijo pripombe, želje, ki jih potem analiziramo in pač skušamo uskladiti z možnostmi. Tako da verjetno bodo kakšne spremembe,« za katere upa, da bodo usmerjene na boljše.

Vreme festivalu ni naklonjeno

Skorajda pa bi morali od časa do časa narediti še nekaj z vremenom. Površnemu opazovalcu se namreč zdi, da med Festivalom Lent ni dneva, ko ne bi deževalo. A le ni tako. Črnič poudarja: »Je fama, da ko je Festival Lent, dežuje, ko je Lisica, pa je toplo.« A tisti obiskovalci, ki si hočejo nekaj ogledati, se opremijo. »Zdaj pač, žal, ni obvezna oprema japonke in kratki rokavi za na Lent, ampak mogoče kako toplo oblačilo in dežnik.«

In ljudje res pridejo. Kar je za Narodni dom, organizatorje, producente dokaz, da so pripravili dober in kakovosten program. In tako je tudi letos. Nikar ne zamudite še današnjega večera in jutrišnjega dne.

Več v prispevku:

Uršula Godec