Medtem, ko se ob Maistrovem letu 2018 že odvijajo številne prireditve in dogodki, pa so le ti bolj v senci dogajanja. Veliko pozornosti se namreč še vedno posveča temu, kje naj bi oz. bo stala grobnica Generala Rudolfa Maistra. Medtem, ko so na eni strani zagovorniki postavitve nove družinske grobnice na dobravskem pokopališču, pa druga stran še enkrat izraža svoje mnenje, da je prestavitev posmrtnih ostankov nesprejemljiva.


Na današnji tiskovni konferenci, so Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij Maribora predstavile stališča članov in članic, ki so okoli izgradnje grobnice osvoboditelju Maribora in slovenske Štajerske, generalu in pesniku Rudolfu Maistru izoblikovala jasna stališča, ki predstavljajo mnenje dela civilne družbe.

Medtem, ko se ob Maistrovem letu 2018 že odvijajo številne prireditve in dogodki, pa so le ti bolj v senci dogajanja. Veliko pozornosti se namreč še vedno posveča temu, kje naj bi oz. bo stala grobnica Generala Rudolfa Maistra.

Vasja Cimerman, predsednik DVI Maribor je povedal: »Jaz sem 27.3. sklical sejo koordinacije, kjer smo povzeli stališča vseh šestih organizacij. Na vseh zborih so bili enotnega mnenja, da se prekop ne opravi oziroma, da se ne selijo posmrtni ostanki generala Maistra na Dobravo.« Mestna občina Maribor naj bi sklicala novinarsko konferenco, na kateri bi lahko vsi javno povedali svoje mnenje.

Od projekta odstopili tudi svojci

Sredi aprila, ko so od projekta odstopili tudi Maistrovi svojci, se je tudi Mestna občina Maribor odločila ustaviti aktivnosti glede selitve Maistrovih posmrtnih ostankov. Predsednik Društva Generala Maistra Maribor Aleš Arih je poudaril pomembnost teme: »Maister je tako občutljiva tema v tem letu, da se mi je zdelo neprimerno, da smo prišli v to afero, ki zasenči vse kar se zdaj dogaja. Pol leta se ukvarjamo s tem in jaz osebno mislim, da z današnjim dnem to zgodbo zaključimo. Kajti Borut, Maistrov vnuk je rekel, da odstopa od tega, občina, tako kot je indiferentna do vsega tega in upam, da tudi mi veteranske organizacije in vsi ostali v vsakem primeru naj Maister počiva v miru.«

Arhitekt mag. Niko Stare pa je še dodal, da: »General Maister spada na Pobrežje, kjer so pokopani vsi pomembni ljudje in njegovi sodobniki in soborci. Zmeraj sem rekel, da je možno to grobnico drugače uredit. Dobrava ima povsem drugačen značaj.«

Morda bo sedaj končno konec medsebojnih obračunavanj ene in druge strani in da se bodo skupno potrudili, da vsaj do konca Maistrovega leta dostojno obeležimo spomin na generala Rudolfa Maistra.

Več v prispevku:

Eva Barbara Vilčnik