Moto: »Ko to kaže, ko to laže, … je mala?«


Mojih zadnjih nekaj poti na Kitajsko me je vodilo v Sečuan, v mesto Čengdu. V njem živi en odstotek prebivalcev Kitajske ali okoli trinajst milijonov ljudi. Samo na eni izmed univerz, ekonomski fakulteti, na kateri sem bil nazadnje, se ukvarja z mojima tematikama – teorijo sistemov in teorijo inovacij – po dvajset doktorjev znanosti (jaz sem bil tu sam za oboje, moja naslednica tudi). In zdaj naj mi Slovenci in drugi podobno maloštevilni narodi iz Evrope z njimi konkuriramo!?

Drugi podatek o Kitajski: letno diplomira na univerzah okoli osem milijonov novih strokovnjakov. To je malce več kot pol odstotka prebivalstva. Torej so kriteriji še vedno selektivni. Med študenti ni polovica generacije.

Za primerljive podatke o drugih velikih državah nimam prostora. Z vsemi je po velikosti Evropa primerljiva samo kot celota. Moramo torej postati Evropejci hkrati, ko smo Slovenci itd. Hitro. Sicer ne bomo mogli konkurirati niti imeti za plače in pokojnine ter evropski standard zdravstva, šolstva, varnosti, čistega okolja, nepoplavljenih obalnih krajev, nepreseljenih milijonov ali celo milijard ljudi, ki jih bodo pregnale podnebne spremembe (če vojne in podobne razloge pustimo ob strani).

Kako bo Viktor Orban čuval Madžarsko pred digitalno revolucijo? Foto: STA.

Asociacija na odmevno vest, da je Viktor Orban prepričljivo zmagal na svojih tretjih volitvah in osvojil še en mandat predsednika vlade Madžarske, je nujna. Po naši TV je predvsem napovedal čuvanje Madžarske. In ena od slovenskih strank mu je takoj čestitala, tudi z izjavo evropskega poslanca. In še nekaj podobnih.

Kako bo kdor koli čuval katero koli državico, iz katerih je sestavljena Evropska unija? In pred kom? Ne bo šlo za vojaško obvladovanje niti za migrante, ki jih morda za nekaj časa zadržijo tiste grozne žične meje, ki me spominjajo na nacistične in fašistične koncentracijske lagerje. Šlo bo za oblast znanja in inovacij. Orban je, kot sem slišal v poročilih, rekel, da nas rešuje katoliška Evropa. Nimam nič proti katoliški niti kakšni drugi veri, dokler se držimo njenih naukov – razen tistega, da je ta vera edina prava in torej daje posebne pravice. Zelo podpiram trud sedanjega papeža za odnose med ljudmi. Toda prihaja digitalna revolucija, »4. industrijska revolucija«, ki se ne ozira na meje in narodnosti. Upošteva samo znanje, inovacije in kapital.

Kateri del Evrope je s teh vidikov dovolj samostojen, da lahko zase dokaže, kar sem zapisal v naslov? Niti Nemčija, niti Francija, kaj šele Madžarska ali Slovenija. Še vsa Evropa komaj.

Matjaž Mulej st.