Ve’te kam so nas stisnili? V prispevek o najbolj luknastih cestah v državi!


Če kaj, pa res rada gledam Slovensko kroniko. Vam rečem! Ravno ko mi TV Dnevnik dvigne dekl, ker čisto vsakič znova nagruntam, kak smo si bogi, ker nikol ne bomo vlki, mi pol vleti tota naša Slovenska kronika. Kak to rada zijam! Kak je to meni fajn! Mali kraji, vlke zgodbe! Tam porihtajo cesto, tu kanalizacijo. Nikakvih bančnih lukenj. Lukne so v takih krajih bolj na cestah kot v glavah.

Lackova cesta.

In tak midva z mojim Mišejem gledava to kroniko, našo malo deželico, in se vedno vglih čudiva, zakaj skoraj nikoli ni not našega Maribora. Baje ker ma Maribor svoj dnevnik na nekem drugem kanalu al’ nekaj takega, mi je pojasno Mišo. Pa sem si pogledala tisto in … Ni to to. Pa saj verjamem, da se tam pod Pekrsko tudi trudijo. Pa da mi to krijemo s prispevka vun. Saj štekam. Samo jaz hočem Maribor v paketi!

In tak, evo, gledama midva z Mišejem kroniko oni dan in glej ga, končno Maribor! Pa da ni samo politika ono iz prve, kak spet v Maribori fse stoji in nič ne štima. Evo! Evo nas, Mišo, priji! Maribor! In pol vidim … Ve’te kam so nas stisnili? V prispevek o najbolj luknastih cestah v državi! E, te smo pa dobri! E, ta pa smo vsi Maribor, ne? Ne pa ne!

Ker vete kaj? Mi smo boljši od tega! Ko razkopajo Ljubljano, dajo to v TV Dnevnik, ko razkopajo Maribor, pa smo v Kroniki? Ovi prek Trojan so torej vedno pol ure spreji. Pa saj vem, da če bom kokodakala, ne bo cesta nič bolj glih. Saj jih zdaj že iber popravljajo, hvala bogi za volitve, dob’li bomo vse živo. Ampak do takrat pa bodo pač lukne. Reli. Itak je pa vedno lahko še huje.
Sploh pa, če te majo za provinco, bodi provinca do groba: pri nas še nismo tak auzglajzali kot v Spliti, kjer je župan pred parimi leti, ko so mu Dalmatinci pizdakali, kak so ceste luknaste, reko na mestni seji, kaj te mislite, kak je šele meni, ko s ferarijem slalomiram po teh istih luknah. Da kak šele njega v trtico nabija.

Mene tudi nabija. Zato sem se pa navadla. Ko grem z mojim malim aftekom, sem tak vesela, ker že naprej vem, ki je lukna. Pa grem mimo al pa čez ko Fitipaldi! Celi rodeo je tam, če grete paralelno pri Lesnini, ko je zdaj obvoz. Al pa mimo Bratov Polančičev zadi. Kaj pa Lackova? Uuu! Kak me tam zaziba! Kak tam porinem! Kak tam grem!

Pa saj vidim, da se pri nas po kosih dela in vem, da se ne bo vse porihtalo glih iz dans na jutri. Saj te nisn od včeraj, ne? Ampak ravno tega oni, kaj so delali prispevek, niso poštekali. Da meni te lukne nena preluknajo glave. Da smo ravno zaradi lukn taki ko smo. Em smo ja Fitipaldiji. Od lukne do lukne do zmage. Maribor!

Hermina Majster