Na 11. maj se je zgodilo nekaj pomembnih dogodkov. Na ta datum je leta 2001 umrl Douglas Adams, avtor Štoparskega vodnika po galaksiji. Njegovi občudovalci so 25.maj, kar je točno 14 dni od datuma njegove smrti, proglasili za mednarodni Dan brisače.


11.maja 2001 je zaradi srčnega infarkta umrl Douglas Adams, avtor kultne knjige (oziroma več knjig, prva je izšla leta 1979) Štoparski vodnik po galaksiji. To je tista knjiga, ki se začne, ko neko dekle nenadoma pride na odlično in popolnoma izvedljivo idejo o tem, kako bi lahko spremenili svet v prijazen in srečen kraj, pa za to ne bi bilo treba nikogar nikamor pribiti, vendar ji te čudovite rešitve ne uspe nikomur povedati, ker se hip za tem pripeti ena strašna in bedasta katastrofa za Zemljo; knjiga se sicer konča s podukom, vendar je tudi ta avtorju na žalost trenutno ušel iz spomina. Kmalu po Adamsovi smrti so njegovi občudovalci razglasili 25. maj za mednarodni Dan brisače, ker je brisača najbolj vsestransko uporabna reč za vsakega medgalaktičnega popotnika. Na ta dan naj bi v počastitev spomina na Adamsa vsi nosili vsaj eno brisačo. Kje? Kjerkoli. Adamsove knjige je v slovenščino briljantno prevedel Alojz Kodre. Ponovno so jih izdali pri Založbi Pivec, kjer so pripravili še eno, doslej neprevedeno knjigo. Na Dan brisače bo v Vetrinjskem dvoru zagotovo zanimiv – kot vse v zvezi z Adamsom – pogovor s Kodretom (ob 15. uri).

Ali imate danes pri sebi brisačo v spomin na Douglasa Adamsa? Foto: iStock

11.maja 1960 so štirje agenti izraelske obveščevalne službe Mosad v Buenos Airesu ugrabili nacističnega zločinca Adolfa Eichmanna (ki se je v Argentini skrival pod lažnim imenom Ricardo Klement) in ga prepeljali na sojenje v Jeruzalem. Tam se je Eichmann branil, da ne ve, kaj je naredil narobe, ko je pošiljal vagone z ljudmi v Auschwitz, saj je vendarle samo pedantno uresničeval tedanje veljavne zakone (nacistične Nemčije). Na koncu so ga obsodili na smrt z obešanjem zaradi zločinov proti človeštvu. Ta proces je botroval nastanku še ene izjemne knjige. Hannah Arendt je poročala z Eichmannovega sojenja za revijo The New Yorker in v začetku leta 1963 izdala pretresljivo in polemično knjigo Eichmann v Jeruzalemu, v kateri se ukvarja z iskanjem odgovora na vprašanje, v kakšni meri je sodišče v Jeruzalemu uspelo izpolniti zahteve pravice. V slovenščino jo je prevedla Polona Glavan, knjiga je izšla leta 2007 pri Študentski založbi.

11.maja 1981 je umrl Bob Marley, leta 1997 je računalnik Deep blue premagal Garija Kasparova v šahu, leta 1941 pa se je rodil Eric Burdon (Animals, War). Če leta 1941 nacisti ne bi ustrelili tedaj 20-letne Slave Klavora kot talke na dvorišču mariborskih zaporov, bi danes imela 97 let.