V Univerzitetnem kliničnem centru poteka hišna preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada v zvezi z žilnimi opornicami.


V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor poteka preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada zoper štiri osumljene zdravnike v zvezi z žilnimi opornicami, poroča RTV Slovenija.

UKC Maribor. Foto: STA.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ob pomoči kriminalistov iz drugih policijskih uprav danes zjutraj na podlagi sodnih odredb začeli izvajati preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju več policijskih uprav. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, so sporočili iz Policije.

V hišnih preiskavah iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril v povezavi s postopki javnega naročanja nabave medicinskega materiala.

 

Iz UKC Maribor so sporočili, da preiskava poteka zoper štiri zaposlene na oddelku za kardiologijo in angiologijo ter da več podatkov zaradi same preiskave ne morejo posredovati.

Prihajalo je do kartelnih dogovarjanj

V začetku letošnjega leta je komisija DZ ugotovila sum, da naj bi med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji prihajalo do kartelnih dogovarjanj ter da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic, še poroča RTV Slovenija.