Vse do konca Festivala Lent si lahko v mariborski minoritski cerkvi vsak dan ogledate razstavo Okno v svet ob 30. letnici Folkarta, mednarodnega folklornega festivala. Avtorica razstave je Špela Ribič, ki je leto dni zbirala gradivo o začetkih festivala pa vse do danes.


Zgodba se začne leta 1989, ko so člani Akademske folklorne skupine Študent organizirali prvi mednarodni folklorni festival. Zdaj je največji slovenski folklorni festival in prvi na svetu, ki je dobil pokroviteljstvo Unesca na konvenciji o nesnovni kulturni dediščini. Odlično pripravljena razstava Okno v svet ob 30. letnici Folkarta ni le pokazateljica nekih večerov, ampak predstavitev bogate zgodovine organiziranja velikega mednarodnega folklornega festivala, ki v Maribor privablja atraktivne folklorne skupine iz vsega sveta. Zahtevnost razstave pa terja tudi temeljito pripravo.

Med folklornimi plesi najdemo tudi take, ki so svetovno znani, kot na primer argentinski tango, pa tudi atraktivne plese Maorov iz Nove Zelandije, Burjatov mongolskih korenin, Argentincev, Kubancev, Šrilančanov, Afričanov, Filipincev, Južnoafričanovi iz Swazilanda ter mnogih drugih. Avtorica razstave Špela Ribič pravi: »To so ljudski plesi. Maribor v tem času postane stičišče kulturne raznolikosti. Mariborčanom smo predstavili skoraj cel svet, gostili smo več kot 266 skupin iz vsega sveta, delček pa jih je predstavljenih na tej razstavi.«

Izredno zanimiva je tudi sama postavitev razstavljenih fotografij. Gre za časovnico s fotografijami skupin, postavljenih iz koreografije Bele Krajine, pri kateri se plesalci držijo za roke in vlečejo kačo v polža. Fotografije so razvrščene od leta 1989, od prvega Folkarta in se končajo pri lanskem Folkartu.

V Minoritski cerkvi, ki je edinstven razstavni prostor, je pričujoča razstava v dveh delih. V osrednjem prostoru so fotografije z minulih festivalov in plakati, v kleti pa so razstavljeni dragoceni kostumi Akademske folklorne skupine Študent s plesov, ki so jih uprizorili na odru Folkarta.

Časovno in vsebinsko izredno dodelano razstavo si lahko ogledate do ko konca Festivala Lent, do 30. junija, v Minoritski cerkvi.

Več v prispevku:

Uršula Godec