V Laboratoriju za sisteme v realnem času je Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca in Laboratorijem za načrtovanje sistemov razvila »Pametno držalo zobne ščetke« in za njega pridobila patent.


Pametno držalo zobne ščetke omogoča spremljanje položaja ščetke v prostoru in merjenje pritiska glave ščetke na zobe. S svetlobnimi signali in vibracijami opozarja uporabnika na nepravilno uporabo ščetke, so sporočili iz Univerze v Mariboru.

Foto: Univerza v Mariboru

S pomočjo Bluetooth vmesnika se podatki lahko pošiljajo tudi na mobilno napravo ali računalnik za nadaljnjo obdelavo. Pridobljeni podatki se lahko uporabijo za znanstvene raziskave, za povezavo z resno igro, ki bo spodbujala čiščenje zob pri otrocih, in podobno.

Držalo je konstruirano tako, da omogoča uporabo različnih ščetk. Držalo ima vgrajen indukcijski polnilec in omogoča polnjenje akumulatorja v držalu ščetke, ko ga ne uporabljamo. V ta namen je bilo izdelano tudi ustrezno oblikovano stojalo.

Razvoj Pametnega držala ščetke je potekal v sklopu projekta EkoSMART (Eko Sistem Pametnega Mesta), ki ga sofinancirata Slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt s strani FERI UM vodi in koordinira prof. dr. Peter Kokol, vodja Laboratorija za načrtovanje sistemov, so še sporočili iz mariborske univerze.

Foto: Univerza v Mariboru