Po državi težave povzročajo močan veter in nekateri narasli vodotoki. Zaradi podrtega drevja je zaprtih več cest, nekatere so poplavljene. Skladno z napovedmi narašča pretok Drave, zato je izdano rdeče hidrološko opozorilo.


Za to noč in danes dopoldan je izdano opozorilo najvišje, rdeče stopnje za porečje Drave v zgornjem in spodnjem toku. Napovedano je, da bo Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu, razkrivajo podatki Agencije RS za okolje.

Slika je simbolična. Foto: PGD Hoče.

Po poročanju Radia Slovenija je regijski center za obveščanje Maribor s sireno prebivalce za jezom Melje opozoril nekaj pred 3. uro. Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec pa je sporočili, da so na območju občine Dravograd opozorilno sireno sprožili ob 4.30.

Na meji z Avstrijo, pri HE Dravograd je pretok Drave malo pred 8. uro znašal 1307 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 1480, pri HE Vuhred 1685, pri HE Ožbalt 1697, pri HE Fala 1829, pri HE Mariborski otok 1579, pri Jez Melje 1382, pri HE Zlatoličje 1756.

Gasilci imajo polne roke dela, zaradi vetra podrta številna drevesa

Včeraj, okoli 22.30 so na Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi gasilci PGD Slemen odstranili tri podrta drevesa s cestišča. Na cesto Ožbalt-Kapla in Ožbalt-Vurmat so padla drevesa, ki so ovirala cesto. Posredovali so PGD Ožbalt, ki so razžagali drevesa in sprostili promet, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Ob 23.00 so v naselju Srednje, občina Maribor, gasilci Gasilske brigade Maribor razžagali in odstranili s cestišča šest podrtih dreves. Ob 23.52 je v Sladkem vrhu, občina Šentilj, močan veter odkril del strehe gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Paloma so s folijo začasno prekrili poškodovani del ostrešja.

Ob 0.17 je na območju občine Prevalje močan veter podrl tri drevesa, ki so zaprla cesto relacije Prevalje – Šentanel. Podrta drevesa so razžagali in odstranili s cestišča gasilci PGD Prevalje. Ob 1.39 so na Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi gasilci PGD Slemen odstranili tri podrta drevesa.

Zaprte številne ceste

Ob 1.40 se je na cesto Ožbalt-Kapla, občina Podvelka, zaradi močnega vetra podrlo drevo in zaprlo cesto za ves promet. Delavci Cestnega podjetja Pomgrad iz Lenarta so drevo razžagali in odstranili s cestišča ter sprostili promet. Ob 2.56 je bilo na cesti Gortina-Bistriški jarek, občina Muta, več podrtih dreves. Cesta je bila neprevozna. Posredovali so delavci VOC Celje.

Ob 4.11 se je na območju občine Prevalje na cesto Prevalje-Breznica podrlo drevo in zaprlo cesto za ves promet. Ob 5.12 je podrto drevo na Stražišču v Prevaljah oviralo promet. Posredoval je dežurni delavec Javnega komunalnega podjetja LOG Prevalje, ki je podrti drevesi razžagal in odstranil ter sprostil promet