V včerajšnjem drugem krogu volitev je namreč za las premagal tekmeca Žana Jana Oplotnika. Novega rektorja je bilo potrebno predčasno izvoliti po tem, ko je bil dosedanji rektor Igor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj.


Kačič je prejel 51,9 odstotka, Oplotnik pa 48,1 odstotka glasov. Žan Jan Oplotnik je užival močno podporo profesorjev, ki pa ni bila dovolj za zmago. V skladu z lanskimi spremembami statuta univerze po novem volijo rektorja vsi zaposleni na univerzi in študenti, medtem ko so prej imeli to pravico le pedagoški delavci in del študentov.

Kandidat za rektorja Zdravko Kačič. Foto: STA.

Zdravko Kačič, rojen 22. maja 1961 v Mariboru, prihaja s fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer je kot redni profesor zaposlen od leta 2003 in predava na študijskih programih elektrotehnike in telekomunikacij.

Predsednica visokošolskega sindikata na Univerzi v Mariboru Marija Javornik Krečič je v prvem odzivu na rezultat volitev poudarila, da so bile te volitve tudi izrekanje o dosedanjem vodenju univerze. Kačič pa je kot ključne poudarke dela izpostavil spodbujanje kulture dialoga akademske vrednosti, izvajanje osnovnega poslanstva univerze, odgovorno vodenje univerze in skrb za čim boljše delovne pogoje.

Več v prispevku: