Jakov Fak je biatlonec po zaslugi katerega je Slovenija zimske olimpijske igre v Pjongčangu zapustila s srebrno medaljo. Bronasto je privozil deskar Žan Košir.


Jakov Fak je tisti slovenski reprezentant, ki je skorajda nosil zastavo na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. Od te častne funkcije se je distanciral sam, po burnih odzivih javnosti je sledila srebrna medalja – in takratna odločitev, da ga uvrstijo med tri reprezentante, ki bodo nosili slovensko zastavo – se zdi še kako smiselna.

Ampak tisto je že za nami. In za Fakom. Takrat je preudarno reagiral, situacije ni komentiral, še zdaj pa se ne spušča v pogovore o politiki in temah, ki jih ne obvlada – raje govori o športu.

»Načeloma pri določenih športnikih je trener tu zato, da ‘bremza’ stvar. Meni ne rabi noben povedat – treba je še naredit. Ampak ravno obratno,« je o povedal Jakov Fak o treningih in pretreniranosti in dodal: »Edino trening in pravilna regeneracija dasta rezultat – neko formo. Če pa je katerega od teh preveč – pri meni počitka zaenkrat ni bilo nikoli preveč, je to pravi recept.«

Brez težav priznava, da mu tako bronasta kot srebrna medalja pomenita veliko, a da je že kot otrok sanjal o zlatu. Za to je pripravljen še veliko pretrpeti in slediti svojim sanjam: »v treh olimpijskih ciklusih sem osvojil dve olimpijski kolajni in sem že zdavnaj povedal, da so bile moje otroške sanje, da stopim na najvišjo stopničko na olimpijskih igrah. Že to je zame zadosten motiv, da še štiri leta vztrajam in še premikam svoje meje naprej. Pa še v svetovnem pokalu se da marsikaj narediti.«

Več v prispevku:

Povezan članek:

Nesojeni nosilec slovenske zastave osvojil srebrno olimpijsko kolajno