Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOM in Zveza prijateljev mladine Maribor sta s prireditvijo na prostem (v petek, 20. aprila) opozorila na varovanje življenja – tujega in lastnega.


Na Trgu Leona Štuklja so predstavljali koristi in uporabnosti kolesarskih čelad ter se seznanjali z varnim kolesarjenjem po mestu in s spretnostmi kolesarjenja.

Zbralo se je kakih 300 otrok iz mariborskih osnovnih šol in vrtcev. Kot so razlagali mnogi mladi, si ti v glavnem želijo kolesariti v šole, denimo, a jih starši spričo časovne stiske in ker se jim to zdi bolj enostavno, še vedno raje vozijo z avtomobili. Kolesarjenje v Mariboru sicer napreduje, je med drugim povedal Žiga Ozvaldič iz Mariborske kolesarke mreže, kolesarjev je vedno več, želeli pa bi si še več kolesarskih stez, bolj logično načrtovanje njihove gradnje, več kolesarskih stojal in več možnosti za izposojo koles. Po njegovih besedah so nestrpni avtomobilisti največja ovira za kolesarje v mestu.

Na kolo vedno s čelado. Foto: iStock

Ker pa nesreča nikoli ne počiva, se je prav na dan prireditve zgodila prometna nesreča na Ptujski cesti, v kateri sta bila soudeležena avtobus in kolesar, ki se je huje poškodoval. Samo dan po prireditvi pa se je zgodila huda kolesarska prometna nesreča še v Račah. Kolesarka je med vožnjo po strmem delu ulice zapeljala na pesek ob cesti, padla in se hudo poškodovala.

Petkova prireditev na Trgu Leona Štuklja pa je časovno sovpadla s svetovnim dnevom Zemlje (vsako leto 22. aprila), udeleženci so na raznih delavnicah spoznavali še pomene varovanja okolja in skrb za trajnostni razvoj. Pred Prvo gimnazijo so prikazovali pravilno ravnanje z odpadki, možnosti ponovne uporabe raznih surovin, zlasti plastike, uporabo sočne energije, izdelovali zdrave smutije na sončni pogon in promovirali okolju prijazne potovalne navade.

Vsako leto Zemljani v naravo odvržemo približno 8 milijonov ton plastike! V Sloveniji letno nastane približno 60 tisoč ton odpadkov iz plastike, vendar se številka zmanjšuje iz leta v leto. Približno četrtino takih odpadkov recikliramo.