Festival Lent, od petka, 22. junija, do sobote, 30. junija.


Opozarjamo pravočasno – začnite listati program in si rezervirajte čas ter dajte nekaj evrov na stran, ker to je noro dobro: www.festival-lent.si. Vsak dan kakih 20 raznih reči, ena bolj zanimiva od druge, kar praktično pomeni dogodek na uro. Se pravi, da človek lahko začne ob desetih zjutraj v mestnem parku, se počasi sprehodi skozi mesto v smeri Drave, medtem ko se mu pri vsakem koraku na ulicah dogaja najboljše – in tako, to je najboljše, lahko vmes tudi je in pije – ter ob polnoči počasi začne zaključevati v Minoritih ali Sodnem stolpu.

Noro. Ko je Lent, je Maribor večji od New Yorka. Lent dela v mestu najbolj urbano stvar od vseh: omogoča komunikacijo neštetih različnosti. In, kot zdaj najbrž vemo vsi, včasih je že večerni sprehod dovolj, da se človek napolni z energijo. Neprecenljivo. Pravzaprav je pomanjkljivost Lenta samo ena – da po Lentu ni več Lenta.

V času Lenta bo pred najstarejšo trto na svetu vsak večer (od 19.00 naprej) ponudba najboljših vin štajerskih vinarjev (od rednih trgatev do posebnih polnitev in arhivskih vin). Prvi večer bodo začeli vinarji iz Svečine in Plača, naslednji dan pridejo iz Kungote in Jarenine, za njimi, v nedeljo, iz Šentilja, Pesnice in Počehove, v ponedeljek bodo točili vina iz Jeruzalema in Ormoža in tako naprej preko Malečnika, Hoč, Limbuša, Bistrice do Kamnice in Rošpoha.

V Minoritski cerkvi bo vsak dan med 18.00 in 24.00 na ogled razstava Okno v svet. Na njej bo predstavljena zgodba Folkarta, ki se je začela leta 1989, ko so člani KUD-a Študent organizirali prvi mednarodni folklorni festival in ga naslednje leto poimenovali Folkart.

Vsi dogodki v mestnem parku, tako imenovani Art kamp, so brezplačni, predvidenih dogodkov pa je toliko, da jih ni mogoče našteti. In še zdaleč niso samo za otroke. V Art kampu se bo dogajalo vsak dan od 10.00 do 13.00 ter od 16.00 do 20.00.

Lenta je festivalska vstopnica, ki velja vseh devet dni festivala. Omogoča ogled več kot 70 dogodkov na šestih festivalskih prizoriščih, prinaša popuste ob nakupu vstopnic za tiste festivalske prireditve, katerih ogled zahteva plačilo vstopnine, ob tem pa še brezplačne avtobusne prevoze in številne druge ugodnosti.

Na glavnem odru na Dravi se bo začenjalo ob 21.00 ali 21.30. Devet dni, devet dogodkov: Labodje jezero, 100 violin (romski simfonični orkester), Sen kresne noči, Plavi orkestar, otvoritev Folkarta, Vlado Kreslin, Tadej Toš, Đorđe Balašević, zaključek Folkarta.