Pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu so ob 11. uri slovesno opravili tradicionalni rez najstarejše trte na svetu. Danes je potekal že 39. Rez Stare trte.


Najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu so obrezali v družbi gospodarja Stare trte in župana Maribora dr. Andreja Fištravca, mestnega viničarja Staneta Kocutarja, počastili pa so jo tudi člani Slovenskega in evropskega reda vitezov vina. Rez Stare trte je sicer uvodna prireditev v sklopu dogodkov, ki so posvečeni znameniti najstarejši trti na svetu.

Danes je na Lentu potekal 39. Rez Stare trte.

Obrezovanje trte najpomembnejše opravilo

Obrezovanje trte je najpomembnejše opravilo, saj sta od njega odvisna rast in pridelek. Tradicionalno ga opravijo zadnji teden v februarju ali prvi teden v marcu. Letos pa so zaradi slabšega vremena prireditev prestavili. »Letos nam jo malce gode vreme, saj bi morali rez opraviti že pred 14 dnevi. Približno čez 200 dni bo trgatev in bomo natančno videli, kako se je naše delo obrestovalo. V Mariboru z rezjo najstareše trte pa skrbimo, da širimo njene potomke doma in po svetu,« je razložil mestni viničar Stane Kocutar.

Trije cepiči v tujino, šest jih ostaja v Sloveniji

Letos je mesto Maribor v dar poklonilo devet cepičev, nekatere ostajajo v Sloveniji, uspevale pa bodo tudi v tujini – na Hrvaškem, v Črni gori, Romuniji in Avstriji. Med prejemniki trte je tudi sorodnik Ignacija Borštnika, po katerem se imenuje največji gledališki festival v Mariboru Borštnikovo srečanje. Skrbnik hiše Ignacija Borštnika Danijel Novak je povedal, da sta Maribor in Borštnik povezana že 50 let, od danes naprej pa bosta s staro trto povezana še Maribor in Cerklje, kjer se je rodil Borštnik.

Tudi gospodar Stare trte in župan Maribora dr. Andrej Fištravec je poudaril, da je rez začetek novega leta za najbolj prepoznavno vinsko trto na svetu. »Letos smo podarili cepiče Stare trte v različne kraje doma in po svetu. Vsak predstavnik teh krajev je povedal zanimivo zgodbo vinske kulture in sedanjega sodobnega življenja, ki jim ga bo pomagala oblikovati tudi naša potomka iz Lenta,« je še dodal mariborski župan dr. Andrej Fištravec.

Iz grozdja več kot 400 let stare trte letno pridelajo približno 25 litrov vina. Polnijo ga v posebne steklenice, ki jih Mariborska občina podarja pomembnim funkcionarjem. Podarili so jo tudi Britanski kraljici Elizabeta II. Čeprav je še prezgodaj napovedovati, kakšna letina nas čaka, zagotovo vemo, da bodo odslej cepiči rastli tudi drugod po Sloveniji in tujini.

Več v prispevku: