Na Lentu bo danes potekal 39. Rez Stare trte, ki je bilo načrtovano za začetek marca, a so ga zaradi neugodnih vremenskih razmer prestavili na današnji dan.


Pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu bodo danes ob 11. uri slovesno opravili tradicionalni rez najstarejše trte na svetu. Obrezovanje trte je najpomembnejše opravilo, saj sta od njega odvisna rast in pridelek. Kulturno-etnografski program bodo dopolnili s kulinarično in drugo ponudbo na stojnicah.

Danes bodo v Mariboru opravili 39. Rez Stare trte. Foto: STA.

Na letošnji prireditvi se bodo prvič predstavile tudi občine, mesta in ustanove, ki bodo v dar dobile cepiče Stare trte. Prejemniki cepičev na 39. rezi Stare trte so Domačija Ignacija Borštnika, Grad Prem, Stanko Habjanič IC Piramida, Zavod Marianum Veržej, Občina Bar, Fundacija PRO Szentjobb, in Mesto Novi Vinodolski. Na stojnicah bodo predstavile svojo turistično in kulinarično ponudbo. Obenem pa bodo prvič prikazali tudi hladno stiskanje pešk iz grozdja Stare trte.

Najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu bodo obrezali v družbi gospodarja Stare trte in župana Maribora dr. Andreja Fištravca, mestnega viničarja Staneta Kocutarja, Vinske kraljice Slovenije Katarina Pungračič in Mariborske vinske kraljice Kaje Šerbinek. Počastili pa jo bodo tudi člani Slovenskega in evropskega reda vitezov vina.

Povezan članek:

Rez Stare trte odpovedan zaradi nizkih temperatur