Danes se na terasi Jazz kluba Satchmo pričenja (Z)mešani festival, ki bo potekal do 10. junija. Festival pripravljata Jazz klub Satchmo in Kulturno umetniško društvo. Velika mera dobre glasbe, kanček poezije in komedije ter ščepec izobraževalnih vsebin so glavne sestavine, ki so jih v alternativni glasbeni šoli KUD Coda zmešali v prvi (Z)mešani festival.


Skupaj z mladimi iz KUD Coda bodo medgeneracijsko in kulturno bogat festival soustvarjali družbeno prezrti in neuveljavljeni glasbeniki, kreativci raznolikih kulturnih sfer in uveljavljena imena glasbene scene.

Danes se na terasi Jazz kluba Satchmo pričenja (Z)mešani festival, ki bo potekal do 10. junija.

Šestdnevno festivalsko štafeto si bodo tako med drugimi podajali Leonart, The Sticky Licks, stanovalci Doma Danice Vogrinec, stand up komika Stefan Šumanac – Šumi in Gašper Žerjal ter družbeno izključeni posamezniki, ki obiskujejo brezplačne glasbene delavnice Glasbarnica, so sporočili organizatorji.

Glasbeno obarvan bo tudi Pub kviz in nastop Slam zverin, motiviranje mladih za ustvarjanje glasbe pa bodo v sklopu govorov Smart tok prevzeli Gašper Šantl, Boštjan Čukur, Maja Založnik in Gregor Stermecki.

Festival poudarja odgovorno ravnanje z naravnimi viri in odpadki

(Z)mešani festival je s podpisom zero waste zaveze pridobil naziv Prireditev z manj odpadki. V sodelovanju z Ekologi brez meja so oblikovali nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov in ločeno zbiranje, s katerimi se potegujejo za naziv Zero waste prireditev.

»Odločitev je bila zelo preprosta – vsakršna aktivnost, kot so kulturni ali športni dogodki, pa naj bodo še tako dobrega namena, puščajo tako dobre, kot slabe sledi v naši okolici. Lahko povem, da priprave na Prireditev z manj odpadki niso niš strašnega, gre za smiselne in razumske ukrep,« je odločitev za prvi korak KUD Coda na zero waste poti pojasnil poslovni direktor Martin Počkar.

Eden izmed ukrepov je tudi celoten nedeljski program, ki sledi hierarhiji učinkovitega ravnanja z odpadki ter spodbuja ponovno uporabo (delavnica izdelovanja glasbil iz recikliranih materialov in izmenjava/sejem glasbene opreme) in popravila (delavnica popravila kitar), so še sporočili organizatorji festivala.