ŠOUM je zaključil dvodnevno akcijo darovanja krvi. Zdaj že tradicionalno aprilsko krvodajalsko akcijo Častim pol litra Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) namreč organizira v vseh treh univerzitetnih mestih v Sloveniji, hkrati pa tudi po lokalnih študentskih klubih po državi.


Vse bolj množična udeležba v Mariboru je znak, da so na dobri poti z ozaveščanjem, kako pomembno je krvodajalstvo. Jaka Triler, predsednik ŠOS, izpostavlja, da gre za enega najpomembnejših projektov organizacije. Mnogi študenti, ki so že večkrat dali kri, menijo podobno in z veseljem pridejo vsakič znova. Tudi oktobra, v jesenski ponovitvi.

ŠOUM je zaključil dvodnevno akcijo darovanja krvi.

Maribor ima še daljšo tradicijo

Štajerska prestolnica ima s krvodajalstvom še daljšo tradicijo, približno dvajset let namreč že pod različnimi slogani in v različnih akcijah študentje »častijo pol litra krvi«. Vodja sedanje mariborske krvodajalske akcije Luc Horvat, ki se je projektu pridružil pred tremi leti, potrjuje, da je tako. Izpostavlja, da je v dveh dneh prišlo darovat kri približno 250 študentov in študentk, mnogi med njimi so povratniki. Večinoma se zavedajo, kako pomembno je to dejanje v naši družbi, vse bolj pa tudi omejitev, ki so povezane z darovanjem te življenjske tekočine. »Spodbujamo to plemenito dejanje. Mislim, da se tudi študenti zavedajo, da to ni kar nekaj,«pravi Horvat.

Kri potrebujejo vse leto

Na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa sicer vse leto vabijo krvodajalce, da darujejo kri, saj se potrebe med letom spreminjajo, večjih zalog krvi pa zaradi njenega roka uporabe ne morejo narediti. Dr. Božislava Majcen Vivod, specialistka transfuzijske medicine, poudarja, da so potrebe sicer večje v poletnih mesecih, a vsekakor velja, da so darovalci dobrodošli kadarkoli.

Več v prispevku:

Uršula Godec

Povezan članek:

Študentje bodo ponovno »častili« kri