Kakovost, tradicija in množičnost odlikujejo Maribor kot slovensko prestolnico šaha.


Ob koncu leta 2012 je kar 2500 mladih šahistov in njihovih spremljevalcev dva tedna zasedlo vse hotele v Mariboru in okolici. To je bil zbor vseh najboljših svetovnih upov. Maribor je bil takrat središče šahovskega sveta, saj so bili zbrani vsi bodoči šahovski asi. Festival mladinskega šaha je Maribor utrdil na svetovnem šahovskem zemljevidu.
Čeprav akademija Garija Kasparova ni zaživela, kar je bila takratna ideja, ki je bila blizu realizacije, pa je Maribor še naprej ostal središče slovenskega šaha. Šahovsko udejstvovanje srečamo skoraj na vsakem koraku. Od vrhunskega oziroma tekmovalnega šaha do rekreativnega. Na leto organizirajo ogromno različnih turnirjev za vse starostne kategorije. Zato za Maribor lahko upravičeno trdimo, da je tudi šahovsko mesto.

ŽŠK Maribor – najuspešnejši šahovski kolektiv
Železničarski šahovski klub Maribor je lani slavil 90 let obstoja in v vojašnici generala Maistra pripravil memorial Vasje Pirca ter državno prvenstvo. Gre za najuspešnejši slovenski šahovski klub. Skupno je osvojil kar 17 naslovov državnega prvaka. Več kot NK Maribor, čigar športni direktor Zlatko Zahović je prav tako kategorizirani šahist. V šahovskih krogih vedo povedati, da je bil kot osnovnošolec zelo nadarjen. Morda tudi zato vleče prave nogometne poteze.

»Držimo se tradicije, da je delo z mladimi najpomembnejše. Naši trenerji vodijo kar 20 krožkov v mariborskih in okoliških osnovnih šolah. To je skoraj 700 otrok. Najboljši tekmujejo v Štajerski kadetski ligi do 15 let,« nam uvodoma pove Slavko Vizovišek, predsednik ŽŠK Maribor.

Šah ne glede na starost otrok izboljša njihovo koncentracijo, potrpežljivost in vztrajnost, pri tem pa razvijejo občutek ustvarjalnosti, intuicijo, spomin ter analitične spretnosti in sposobnosti odločanja, saj šah uči tudi odločnost, motiviranost in športno vedenje. Pisna deklaracija Evropskega parlamenta št. 50/2011 priporoča državam Evropske unije, naj v svoje izobraževalne sisteme začnejo uvajati razvijanje odlik mišljenja in osebnosti s športom, konkretno s šahom, in navaja odlike mišljenja ter osebnosti, ki jih ta spodbuja in razvija. Iz deklaracije – pa tudi iz antropološkega preudarka, iz zgodovinskih in novodobnih izkušenj ter iz vizije nadaljnjega družbenega razvoja – je javni interes za razvijanje odlik mišljenja in osebnosti.

Klub, čigar sedež je tik zraven taborske knjižnice, se je lotil projekta Štajerske kadetske lige, v kateri tekmujejo osnovnošolci iz severovzhodne Slovenije. Čez leto tekmuje skoraj tisoč otrok, najboljši pa se pomerijo na zaključnem turnirju.

»Po Georgu Mohru v Mariboru nismo ustvarili velemojstra. Težave se začnejo že ob prehodu v srednjo šolo, ko se pojavijo druge ambicije, veliko jih neha z igranjem. Problem so stroški udeležb na turnirjih, saj največje breme še vedno nosijo starši. V tujini je ogromno turnirjev, teh pa je v Sloveniji malo. Zato se trudimo, da bi skozi leto pripravili še več turnirjev, na katerih bi otroci nabirali izkušnje in potrebne ratinške točke,« je še dodal Vizovišek.

Branik spet med elito
ŽŠK ima v domačem mestu konkurenco, seveda na levem bregu. Vrsto let traja rivalstvo med Branikom in ŽŠK-jem. Seveda je zdravo rivalstvo pogoj za razvoj šaha. Šahisti ŠK Branika so se ekspresno vrnili v najvišjo slovensko šahovsko ligo, potem ko so lani nepričakovano prvič v zgodovini samostojne Slovenije izpadli. V 9. kolih so šahisti Branika osem-krat zmagali in enkrat igrali neodločeno – prijateljsko skoraj brez boja z 2. ekipo ŽŠK Maribora. Spet se obeta mestni dvoboj v elitni slovenski šahovski ligi.

Ko pogledamo spletno stran Branika, vidimo, da je tudi ta klub zelo dejaven pri promociji šaha. Stran je nazorna preglednica šahovskih dogodkov v mestu in okolici. Ne gre samo za vrhunski šah, ampak skozi različna tekmovanja in lige pridemo do podatkov, da imamo v mestu pravo šahovsko gibanje na različnih ravneh, v vseh starostnih skupinah in kategorijah po ratinških točkah.

Mesto šaha
Mariborska liga je naslednica sindikalne lige in letos v njej sodeluje 13 ekip s skupno 151 igralci, od vrhunskih velemojstrov do brezkategornikov in amaterjev. V Mariboru in ožji okolici (tukaj štejemo Maribor kot občino pred letom 1994) je aktivnih sedem tekmovalnih šahovskih klubov (ŽŠK Maribor, ŠK Branik Maribor, ŠK Gambit Maribor, ŠD Fram, ŠD Kamnica, ŠD Messer Ruše, ŠK Malečnik), s približno tisoč registriranimi člani. Seveda se z rekreativnim šahom ukvarja še veliko več ljubiteljev te kraljevske igre, predvsem v lokalnih društvih upokojencev.

»Maribor je vsekakor mesto šaha, saj je na državnem nivoju v ospredju na različnih področjih. Najprej po uspešnosti, saj je ŽŠK Maribor šahovski klub z največ naslovi ekipnih državnih prvakov, po tradiciji, kjer je ŠK Branik Maribor najstarejši slovenski šahovski klub, ustanovljen je bil leta 1919, in po množičnosti. ŽŠK Maribor je največji slovenski šahovski klub s 344 registriranimi člani. Kot zanimivost naj omenim, da je drugi največji slovenski klub ŠD Fram, ki ima 230 registriranih članov, sam kraj Fram pa šteje 1058 prebivalcev. Na letni ravni je v Mariboru in okolici organiziranih preko 100 turnirjev, najpogostejša šahovska prizorišča pa so gostilna Tabor, gostilna Zupanc Radizel, klubski prostor ŽŠK Maribor v Verstovškovi ulici, klubski prostor ŠK Branik Maribor v Ljudskem vrtu, klubski prostori v Framu in Malečniku,« smo izvedeli od Borisa Perkoviča, mednarodnega šahovskega sodnika, ki skrbno beleži vsa tekmovanja.

Obiskali smo gostilno Tabor, kjer čez vse leto večinoma tekmujejo upokojenci. Tudi tukaj pridemo do izjemnega števila udeležencev. Lani jih je v posamični konkurenci tekmovalo 50, zmagovalec pa je postal Mirko Slana. V ekipnem prvenstvu je bilo kar deset ekip, najboljši pa so bili člani društva upokojencev Brezje I. Velja omeniti še DU Tabor, DU Center, DU Limbuš-Pekre, DU Tezno, DU Selnica in DU Malečnik.

Svetovno mladinsko šahovsko prvenstvo Maribor 2012.

Dvoboj Maribor – Šanghaj
Da bi pritegnili čim večje zanimanje za šah, bo tudi v letu 2018 vrsta zanimivih dogodkov. Štajerska kadetska liga, ki v šolskem letu poteka na Srednji gradbeni šoli, sledi svojemu urniku, obeta se prvi poletni šahovski tabor, ki ga bosta pripravila velemojstra Georg Mohr in Adrian Mihaljčišin, vnovič bo na sporedu turnir za memorial Vasje Pirca.
Smo pa izvedeli, da se to pomlad obeta zanimiv dogodek. Šahisti pripravljajo mednarodni dvoboj Maribor – Šanghaj. Ta naj bi potekal kar preko spleta. »Šahovski trener Peter Kokol je pred časom sprejel ponudbo za delo v tem kitajskem mestu. Prišel je do ideje, da bi prek spletne povezave organizirali dvoboj Maribor – Šanghaj. Menim, da bi ta dvoboj lahko izpeljali v mesecu aprilu,« je še pojasnil Vizovišek.

Milan Lazarević