Kam gremo? Na Poštno! Zadnja leta so to gotovo med največkrat izgovorjenimi stavki čez poletje. Ni čudno, da Poštni pravijo kar mali Pariz.


V komaj nekaj letih je ta nekoč čisto mrtva ulica, uporabna samo kot prehod iz enega trga na drugega, postala eden najprijetnejših koščkov mesta, kjer je še prerivanje skozi množico prijetno opravilo, saj ni prav nobene možnosti, da ne bi srečal koga znanega. Ponudba je kvalitetna, postrežba zgledna, ambient brez motoriziranega prometa idealen, odslej bodo še vsak vikend koncerti in didžeji.

Najbolj živahna ulica v Mariboru.

V čem je skrivnost uspeha? V glavnem jo odkrivajo v pregovorno Slovencem menda tuji lastnosti – tovarištvu.

Lastniki osmih lokalov – Fudo, Huda kava, Isabella, Patrick’s pub, Baščaršija, Repubblika, Piaf in CLC – so ugotovili, da s skupnimi močmi zmorejo bistveno več kot vsak posebej in so se povezali v društvo (ko so ustanovili društvo, jih je bilo še pet). Zdaj se ugoden učinek Poštne že širi in deluje poživljajoče »zdravilno« tudi na druge lokale, zlasti na tiste na Glavnem trgu, in sega vse tja do Salona, do konca Koroške in do Rožmarina na drugem koncu. Poštna čez vse mesto!

»Letos nam je k sodelovanju uspelo privabiti veliko podpornikov, med katerimi so Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor, nekaj občinskih in nekaj podjetij iz privatnega sektorja. Zato bo program boljši in kvalitetnejši kot prejšnja leta. V planu pa imamo še nekaj posamičnih, odmevnejših dogodkov, zato že zdaj vse občanke in občane vabim na Poštno ulico,« letošnje cilje oriše Ivan Mesarič, predsednik društva za revitalizacijo mestnega jedra Poštna ulica. »Na Poštni so vsi dogodki brezplačni. Podpora obiskovalcev je pravzaprav nakup pijače, ki pa se v času dogodkov ne podražijo, cene ostajajo vse leto enake,« pravi Mesarič. Nedvomno tudi ta dober občutek meščanov prispeva k uspehu Poštne, Poštna smo pravzaprav vsi in vsi jo delajo po malem.

Od letos ima Poštna tudi programskega vodjo. »Zame je Poštna ulica promenada. Nastopajoče oziroma glasbenike smo izbrali skupaj in predvsem glede na uravnoteženost vseh glasbenih žanrov. Zbrali smo take, ki so dobrodošli za ulico in za obiskovalce,« o izbiri nastopajočih pove programski vodja Poštne ulice Igor Fekonja Feki.

Niti za Fekija, ki je v glasbenem biznisu že več kot 30 let, to ni bilo preprosto opravilo. Pri Poštni gre namreč za nekaj novega, za v mestu doslej dokaj neznan fenomen. Ljudje na Poštni ne sedijo in ne gledajo na oder kot pri gledališki predstavi, denimo, pravi Feki. Eni sedijo, mnogi stojijo, tretji se premikajo, četrti džuskajo, vsi se pogovarjajo … So živo občinstvo pod milim nebom, ki ne kupuje vstopnic, zato jih je mogoče privabiti in zadržati samo s kvaliteto.

Pričela se je poletna sezona na Poštni.

V petek, 4. maja, od 21. ure, bo na Poštni vrtel dj Križko, naslednji dan, v soboto, od 21. ure, pa bo tam koncert skupine EightBomb, ki je začela že leta 2005, dokončno pa se je oblikovala leta 2008, ko sta se pevcu Juretu Lenarčiču in kitaristu Louju Jordanu pridružila Matevž Perovšek na kontrabasu ter Urban Ropotar na bobnih.

Nekateri jih označujejo za (neo)rockabilly, drugi za psychobilly skupino. Sami sebe vidijo kot rock`n`roll skupino, ki igra pod sloganom »original not traditional«. Svoj prvenec Hemispheric so posneli leta 2009, sledili so mu še Customized (2012), Daytona Dynamite (2013) in Live at De Melkbus (2016).