V ponedeljek so mariborski zdravstveni delavci zabeležili prvi letošnji primer ošpic, je za STA pojasnil Zoran Simonović iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Z ošpicami je zbolel starejši moški, ki je bil pred tem v Srbiji, kjer je preživel inkubacijsko dobo, po vrnitvi v Slovenijo pa je zbolel.


Moški star 38 let je bil necepljen. Na NIJZ so v sodelovanju z vsemi ostalimi pristojnimi službami stopili v stik s 172 ljudmi, ki so v zadnjem času prišli v stik z okuženim. Iz skupine ljudi, ki so bili v stiku z obolelim moškim, so morali 38 ljudi cepiti, dva pa sta prejela zaščitna protitelesa.

Simonić je opozoril, da se inkubacijska doba še ni iztekla, saj traja do tri tedne, zato bo za dokončno ocenitev razmer treba počakati vsaj do konca maja. Lahko se pojavi kakšen sekundarni primer ošpic, vendar so možnosti za to glede na vse ukrepe precej zmanjšane, je še dodal.

Cepljenje. Foto: STA

Simonić je pozval zlasti tiste, ki sumijo, da bi lahko zboleli za ošpicami, da naj zdravnika najprej pokličejo, šele po posvetu z njim pa jim bo ta sporočil, kdaj naj pridejo v ambulanto. Med znaki bolezni, ki bi lahko kazali na ošpice, so predvsem povišana telesna temperatura, vnetje očesne veznice, nahod, kašelj in pojav značilni izpuščajev.

Prvi letošnji primer v Sloveniji so odkrili pri moškem, ki je v začetku januarja z ošpicami prišel na pediatrično kliniko UKC Ljubljana. Tja je spremljal svojega otroka, ni pa vedel, da je zbolel za to nalezljivo boleznijo. Primer se je končal srečno, saj nihče v povezavi z njim ni zbolel na novo. Epidemiološka služba NIJZ je takrat sicer obravnavala 460 ljudi, ki so bili v stiku z obolelim.