Ne le v študiranju in zabavanju, študenti so dobri tudi v kuhanju. Letos v Mariboru že petnajstič v organizaciji Kluba študentov Lendava poteka Študentski Bogračfest. Ta tradicionalna študentska kulinarična prireditev je eden največjih projektov študentske organizacije, hkrati pa tudi največja tovrstna prireditev za mlade v Sloveniji.


Že okoli dvanajste ure so v osrčju študentskega kampusa na Gosposvetski cesti začeli zbirati prvi tekmovalci, gurmani in oboževalci jedi na žlico. Študentski bogračfest pa ni zgolj prireditev priprave bograča.

Ne le v študiranju in zabavanju, študenti so dobri tudi v kuhanju.

»Dejansko je Študentski Bogračfest za ostale študentske klube odlična priložnost, da se predstavijo in ostalim pokažejo kaj lahko ponudijo. Predvsem pa lahko predstavijo dobrote lokalnega okolja,« je filozofijo Bogračfesta pojasni organizator prireditve Erik Gal iz kluba študentov Lendava.

Bogračfest ima v Mariboru že dolgo tradicijo, saj je letošnji že petnajsti po vrsti. Ideja za prireditev je nastala pred šestnajstimi leti, ko so se predniki današnjih organizatorjev spomnili, da bi organizirali dogodek s katerim bi združili različne študentske klube. Tako bi lahko študentje na enem mestu izmenjavali izkušnje, ne samo kulinarične, ampak tudi tiste operativno-klubske in ob tem za kratek čas pozabili na vse študijske obveznosti. Gre torej za nek sociološki vidik prireditve, ki ga je prepoznal tudi mariborski župan Andrej Fištravec.

»Ne gre samo za bograč, gre za druženje. Vse aktivnosti, ki ne samo študenta, ampak vsakega državljana potegnejo iz virtualnega sveta v realen odnos je to pohvale vredno. Bogračijada pa ima še eno posebnost, spoznavanje kulinarične raznolikosti, ki jih v drugih delih Slovenije izvorno ne poznamo,« idejo Študentskega Bogračfesta pohvali mariborski župan.
Lendavski župan ponosen na študente

Na prireditvi je bil prisoten tudi lendavski župan Anton Balažek, ki je s ponosom govoril o študentih iz njegove občine, ki dogodek že vrsto let, kljub študijskim obveznostim, uspešno organizirajo. »Smo prestolnica bograča in smo iz tega naredili znamko. Ima pa bograč svoje korenine, kajti ob meji živimo v eni lepi harmoniji Hrvati, Madžari, Slovenci in Romi. In ta kulinarika je pravzaprav mešanica nekega temperamenta oziroma sožitja,« ponosno pove lendavski župan.

Na letošnjem študentskem bogračfestu se je za najboljši bograč potegovalo kar 25 ekip, ki so pripravile kar 650 porcij bograča.

Ob druženju tudi tekmovalni del

Kljub temu, da je študentski bogračfest prireditev namenjena druženju in izmenjavi izkušenj, se študenti z vso resnostjo pripravijo tudi na tekmovalni del prireditve, kjer strokovna komisija izbere najboljši bograč. Vsaka ekipa je namreč prepričana v zmago, saj vsaka ekipa v svoje kuhanje doda nekaj svojega, skrivnega in seveda zmagovalnega. Vsi tekmovalci pa so se družno strinjali, da je tista najbolj skrivna začimba dobrega bograča, ljubezen.

Za najboljši bograč se je potegovalo 25 ekip

Na letošnjem študentskem bogračfestu se je za najboljši bograč potegovalo kar 25 ekip, ki so pripravile kar 650 porcij bograča. Kulinarične posebnosti Lendave so bile pod budnim ocenjevalnim očesom Igorja Kolenka, direktorja Lendavskega bogračfesta in nekaj priznanih kuharskih mojstrov. Po besedah organizatorja prireditve pa je bogračfest predvsem priložnost, da se študentje preizkusijo na področju kulinarike, saj so si velikokrat primorani jedi kuhati sami.

Več v prispevku:

Matej Regent