Danes brez vozniškega izpita skorajda ne gre. Avto in vozniški izpit so že za marsikoga nuja. Že nekaj časa velja, da je vozniški izpit precej draga zadeva, sedaj pa nas, v kolikor želimo in moramo pridobiti ta dokument, stane še nekaj več denarja.


Z novim letom se je praktični in teoretični del izpita za avto podražil za nekaj več kot deset evrov. Če smo prej za teoretični del izpita plačevali slabih 14 evrov, sedaj damo 10 evrov več. Stroški dveh upravnih taks ostajajo enaki 18,10 evra. Skupno pa sedaj za teoretični del vozniškega izpita odštejemo 42,10 evra. Na vprašanih avtošolah ne opažajo upada vpisov.

Vse dražji izpiti za motorna vozila.

Branko Kremzer, direktor Šole vožnje Relax pravi: »Glede vpisov je približno enako kot je bilo. Ni opaziti ne povečanja, ne upada vpisov. Z nekaterih strani je slišati sicer določena negodovanja glede cene, vendar menim, a je to zelo ozko povezano s kakovostjo storitev.« Nekatere avtošole uro vožnje ponujajo za 13 evrov, sicer je v povprečju cena okoli 23 evrov. Prenizke cene ur vožnje pa imajo vpliv na kvaliteto usposabljanja.

Prenizke cene imajo vpliv na kvaliteto usposabljanja

S tem se strinja tudi Miran Pušnik, vodja šole vožnje Formula Maribor: »Cena ure vožnje je nekako usklajena z vsemi ostalimi stroški, ki s tem nastanejo in v kolikor je cena prenizka, stroški pa so enaki, se nekje mora to poznati in menim, da je res, da ima prenizka cena vpliv na kvaliteto usposabljanja.« Že nekaj časa pa tudi velja, da lahko 16. letniki že začnejo opravljati izpit za avtomobil.

Kremzer je povedal, da tak način usposabljanja pozdravlja: »Zdi se mi, da je to zelo koristno, ker ti mladi ljudje lahko potem vozijo dve leti s spremljevalcem, po dveh letih opravijo praktični del izpita in ko se potem sami pojavijo v prometu so veliko bolj varni in izkušeni vozniki kot tisti, ki odvozijo 20-30 ur, opravijo vozniški izpit in se potem naenkrat sami pojavijo v prometu.«

SKUPNI STROŠKI (B kategorija):
Zdravniški izpit – 41 €
Cena tečaja in izpita PP – 84 €
Predavanja tečaja CPP – 80 €
Pisni izpit CPP – 32 €
Praktična vožnja 30 h / 23 € = 690 €
Izpitna vožnja s komisijo – 37 €
Izdaja vozniškega dovoljenja – 22 €
Program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov – 125 €
SKUPAJ: 1.053 €

Uroš Lešnik iz šole vožnje Lešnik se strinja z uvedbo tečaja varne vožnje za mlade voznike saj kot pravi: »Mladim voznikom, v času obveznih voženj, mi ne moremo podati vseh izkušenj, ki se jim lahko zgodijo na cestišču. In če primerjamo ceno tega in ceno varnosti voznika in vseh ostalih udeležencev v prometu, se mi ne zdi veliko.«

Cena opravljanja vozniškega izpita za povratnike, torej za tiste, ki jim je vozniško dovoljenje bilo odvzeto je enaka prejšnjemu izračunu. Prizna se jim le tečaj prve pomoči. Teh »povratnikov« pa je po besedah Pušnika kar nekaj.

Sprašujemo se ali je danes sploh mogoče živeti brez avtomobila oziroma brez vozniškega izpita? Da, Mogoče, če smo doma v centru mesta in prakticiramo krajše razdalje, ki jih lahko opravimo tudi s kolesom. Vsi ostali, tisti, ki še nimajo vozniškega dovoljenja in ga bodo slej kot prej morali pridobiti, pa se strošku, ki ni tako majhen, žal ne bodo mogli izogniti. Nekatere avtošole uro vožnje ponujajo za 13 evrov, sicer je v povprečju cena okoli 22 evrov. Prenizke cene ur vožnje pa imajo vpliv na kvaliteto usposabljanja.

Več v prispevku:

Eva Barbara Vilčnik