Januar je bil v večjem delu Slovenije eden najtoplejših mesecev v zadnjih stotih letih. Po podatkih Agencije RS za okolje je bil med 2. in 4. najtoplejšim. Kmalu pa se vrača zima, saj bo že v petek snežilo do nižin, zimsko vreme pa naj bi trajalo vsaj do polovice februarja.


Medtem ko je bil lanski januar v Sloveniji najhladnejši v zadnjih tridesetih letih, pa bo letošnji med najtoplejšimi v zadnjih, lahko bi rekli kar stotih letih, je za STA danes povedal meteorolog na ARSU Brane Gregorčič.

Slika je simbolična. Vir: iStock.
Po nedokončnih podatkih bo razlika med povprečnimi temperaturami v lanskem in letošnjem januarju sedem stopinj Celzija. Podobno toplo kot januarja letos je bilo v januarjih 2014, 2007, 1988 in 1975, pri čemer je bil najtoplejši januar pred štirimi leti.

Februar pa prinaša precejšnjo spremembo vremena s padavinami in ohladitvijo. Prve padavine se bodo že v četrtek pojavile v zahodnem delu države, v noči na petek in v petek čez dan pa bodo zajele celotno državo. Po nižinah bo najprej deževalo, nato pa bo v petek dopoldne od severa dež začel prehajati v sneg. V soboto zjutraj oziroma dopoldne pa bo sneženje postopno ponehalo.

V petek do 25 centimetrov snega

Meteorologi napovedujejo v večjem delu notranjosti države po nižinah od 10 do 25 centimetrov snega, na Primorskem bo po nižinah deževalo. V gorah lahko zapade od pol do enega metra novega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju v petek predvidoma povečala vsaj na četrto stopnjo.

Vreme se bo nato v soboto umirilo. V soboto popoldne bodo prve razjasnitve na zahodu, nedelja bo deloma jasna in hladna. Nekaj rahlega sneženja se nato obeta spet v prvi polovici prihodnjega tedna, za zdaj kažejo meteorološke napovedi. Prva polovica februarja bo, kot kaže, kar zimska, tako da bo ta sneg obležal, je še napovedal Gregorčič.

Vir: STA.