Slovenijo bo v soboto, nedeljo in ponedeljek zajelo obilno deževje.


Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne pa povečini sončno. Le v severnem delu Primorske se bo pooblačilo, ponekod v Posočju bo popoldne občasno rosilo ali rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija, napovedujejo pri Arso.

Jutri bo v severni in vzhodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, ob morju okoli 14, najvišje dnevne od 15 do 20 stopinj Celzija.

Po daljšem obdobju suhega vremena sledi preobrat

Po daljšem obdobju suhega vremena se bo vremenska situacija ob koncu tega tedna spremenila. Nad zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem bo nastalo ciklonsko območje. Z močnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi bo k nam več dni zapored dotekal topel in zelo vlažen zrak. Zelo vetrovno bo tudi po nižinah.

Dež bo v hribovitih zahodnih krajih začel padati v petek, močnejše padavine pa pričakujemo predvsem v soboto, nedeljo in ponedeljek. Težišče padavin bo sprva na zahodu, potem pa tudi na jugu in v osrednji Sloveniji. Močno deževje bo zajelo tudi Furlanijo-Julijsko krajino in avstrijsko Koroško.

V celotnem padavinskem obdobju lahko po prvi oceni pade v zahodni Sloveniji od 200 do 400 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in južni Sloveniji pa od 100 do 250 litrov na kvadratni meter, še napovedujejo vremenoslovci.

Konec tedna bodo hitro in močno narasle reke v večjem delu države. Kljub trenutni mali vodnatosti rek bodo možna tudi poplavljanja rek na več območjih po državi.