Ponoči je napovedano močnejše sneženje, že jutri dopoldne pa bo sneg prešel v dež. V prihodnjih dneh se bo otoplilo, napovedane pa so tudi padavine, zaradi česar je pričakovati pospešeno taljenje snega. Uprava za zaščito in reševanje zato opozarja, da lahko pride do poplavljanja objektov in prometnic.


V Družbi za avtoceste so zapisali, da bo ponoči velik del države zajelo močno sneženje. Najbolj obilno naj bi bilo od Razdrtega do Trojan in od Karavank do Novega mesta, prav tako v Ljubljani in njeni okolici. Lokalno naj bi zapadlo med 20 in 30 centimetrov snega, ki pa se bo že v torek dopoldne začel taliti. Na Postojnskem bo precej vetrovno z burjo.

Zaradi taljenja snega nevarnost poplavljanja cest in objektov. Foto: iStock.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje medtem opozarjajo, da so zaradi velikih količin napluženega snega sistemi za odvodnjavanje ponekod zamašeni in onemogočajo odtekanja vode, zaradi česar lahko pride do poplavljanja objektov in prometnic. Zato priporočajo, da ljudje pregledajo in po potrebi očistijo sisteme odvodnjavanja.

Ponoči bodo temperature pod lediščem, zato lahko na strehah objektov nastajajo ledene sveče, ki lahko poškodujejo mimoidoče in parkirana vozila, še opozarjajo. Upravljavcem objektov in infrastrukture zato priporočajo, da pravočasno preprečijo morebiten nastanek škode na objektih in poškodb mimoidočih in vozil.

Napoved Agencije RS za okolje sicer kaže, da se zima z drugo polovico tedna poslavlja. Ob koncu tedna bodo jutranje temperature blizu ledišča le še v višjih legah, dnevne pa bodo segle tudi krepko čez 10 stopinj Celzija. Občasne padavine so napovedane še do četrtka, medtem ko naj bi bila petek in sobota lepša.

Vir: STA.