Na minulem dogodku Split v Mariboru, Maribor v Splitu, ki so ga pripravili ob Maistrovem letu, se dogodka direktorica Zavoda za turizem Doris Urbančič Windisch in njena namestnica nista udeležili.


Na minulem dogodku Split v Mariboru, Maribor v Splitu, ki so ga pripravili v Maistrovem letu, ob 180. obletnici rojstva Vida Morpurga, splitskega kulturnika mariborskih korenin, se dogodka direktorica Zavoda za turizem Doris Urbančič Windisch in njena namestnica nista udeležili.

Doris Urbančič Windish

Organizacijo in pripravo izvedbe že pred meseci zasnovanega dogodka so bili primorani skoraj v celoti prevzeti zunanji sodelavci, ki so na štiridnevnem dogodku gostili številne pomembne goste iz Splita. Na spletni strani Zavoda za turizem so poudarili velik pomen kulturnega in turističnega povezovanja med državama, pri tem pa v samo dogajanje niso vključili niti enega svojega ključnega predstavnika, ki bi zastopal interese mariborskega turizma.

Povezovanje mest pomembno za turistično promocijo

Povezovanje mest je pomembno za turistično promocijo in krepitev sodelovanja mesta Maribor z drugimi evropskimi mesti. Tudi tokratni dogodek v Maistrovem letu je bil dobra priložnost za združevanje interesov s Splitom in predstavlja inovativen pristop k promociji mariborskega turizma. Tudi častni konzul Republike Hrvaške v Mariboru je bil nad povezovanjem navdušen. »Takšno srečanje je začetek prijateljskih poti. To je kultura, spoznavanje tradicije, zgodovine in podobno. Takšna srečanja niso samo zanimiva, ampak spodbujajo tudi povezovanje mladih,« je povedal častni konzul Republike Hrvaške Šime Ivanjko.

Medsebojno sodelovanje odpira številne možnosti, ki bi jih predstavniki pristojnih organizacij morali izkoristiti. Kljub številnim pozivom se Urbančič Windischeva ni udeležila niti skupnega sestanka z direktorico Turistične zveze Split Alijano Vukšić, ki je potekal na mariborski občini v mesecu februarju. Mariborski direktorici je bilo predlagano celo, da bi se kot predstavnica svojega mesta srečala z predstavnico Splita na Turističnem sejmu v Berlinu, kjer sta bili obe prisotni, toda Windischeva tega ni storila.

Windisheva ni želela imeti stikov z gosti iz Splita?

Vse do dogodka in v času njegove izvedbe tudi ni imela nobenih stikov z eminentnimi gosti iz Splita, saj je bila ali na dopustu ali v bolniškem staležu. Niti ni ona ali kdorkoli iz Zavoda za turizem Maribor – Pohorje z predstavniki Splita uradno, preko mailov ali telefonsko ni komuniciral, tudi  ko direktorica ni bila odsotna in je bila v službi.

Za komentar smo povprašali tudi predstavnike Zavoda za turizem, ki so nam sporočili, da sta tako direktorica Urbančič Windisheva kot njena namestnica bolniško odsotni. Napisali pa so: »Vodja prireditev Zavoda za turizem Maribor – Pohorje in zunanji izvajalec sta ves čas priprav in izvedbe tesno sodelovala, rezultat tega pa je bil brezhibno izpeljan dogodek, ki je na odlične odzive naletel tudi v širši javnosti.«
Zaostrene odnose občutijo gostje, ki se namesto s promocijo ukvarjajo z ignoranco Windisheve

Kljub takšnim navedbam nas zmoti dejstvo, da so nas za vsa novinarska vprašanja na Zavodu za turizem napotili na zunanje sodelavce, saj podrobnosti projekta niso poznali. Podobna nesoglasja in nepripravljenost Zavoda za turizem za sodelovanje z Mestno občino Maribor se kažejo med drugim tudi pri organizaciji družabnih dogodkov v mestu. Zaostrene odnose pa občutijo gostje, ki se namesto s promocijo ukvarjajo z medsebojnimi konflikti in ignoranco direktorice, ki jih zaznavajo. Mesto ob Dravi pa izgublja priložnosti v turizmu, ki si jih vsekakor zasluži.

Več v prispevku:

Nika Haddad