V več mestih v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in tudi na Hrvaškem so vozniki prejšnji teden z blokadami cest izražali nasprotovanje podražitvam goriva. Lahko protest zaradi visokih cen goriva kmalu pričakujemo tudi v Sloveniji?


Protesti so bili organizirani na družbenih omrežjih. Pripravili si jih zaradi številnih podražitev, ki se vrstijo že od začetka leta. V Srbiji trenutno liter bencina stane 1,29 evra, liter dizla pa znaša 1,36 evra. Protestniki zahtevajo, da trošarine ne bi presegale 50 odstotkov.

Tudi v več hrvaških mestih je potekal protest proti visokim cenam. V pobudi so povedali, da ima Hrvaška najvišje cene goriva v regiji, plače pa temu ne sledijo. Na Hrvaškem od vlade zahtevajo nižje trošarine ter znižanje cene litra goriva pod devet kun. Če vlada ne bo znižala trošarin, bodo kmalu organizirali še večje blokade prometa.

Ali bo vlada zaradi protestov znižala trošarine, še zaenkrat ni znano. V tokratni anketi nas zanima, ali podpirate blokade prometa zaradi visokih cen goriva. Vabimo vas, da sodelujete v naši anketi.

Ali podpirate blokade prometa zaradi visokih cen goriva?
  • Seveda, tudi v Sloveniji bi bili potrebni protesti. 56%
  • Da. 39%
  • Ne. 4%
  • Me ne zanima. 1%

Hvala za vaš glas!