Ajdovska družba Pipistrel je danes postavila temeljni kamen nove tovarne letal v kitajskem mestu Jurong. Skupaj s kitajskim partnerjem bo Pipistrel zgradil tovarno, letališče in večje stanovanjsko naselje. Tam pa bo po besedah direktorja in lastnika Pipistrela Iva Boscarola tudi akademija za šolanje novih pilotov. Za naš medij je spregovoril o smelih načrtih.


»Mi prodajamo na Kitajsko že dvanajst let,« je izpostavil Boscarol in dejal, da imajo zadnja leta tam tudi dobrega zastopnika, ki je odprl že več centrov. V daljni deželi je že vsaj 50 Pipistrelovih letal, zdaj pa imajo odlično priložnost za zgraditev tovarne, kjer bodo lahko izdelovali ultralahka, električna oziroma hibridna letala ne samo za Kitajsko, ampak tudi enajst drugih držav.

Celoten kompleks bo na vsaj 130 hektarjih, poleg tovarne bo tam še več zgradb – od letališča, akademije za pilote, do trgovskega centra in stanovanjskih enot. Prav zaradi povezovanja s kitajskimi poslovneži, je Boscarol na Kitajskem ustanovil podjetje, v katerem je 51-odstotni lastnik, kitajski partner pa 49-odstotni. Zagotovljeni so tudi že investitorji.

Povezava pa je tudi že med mestoma Jurong in Ajdovščina, saj sta se lani pobratili. Tako ni presenetljivo, da so se današnje položitve temeljnega kamna udeležili poleg predstavnikov podjetja Pipistrel tudi predstavniki Ajdovščine z županom Tadejem Beočaninom na čelu ter delegacija slovenske vlade z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem.

Več v prispevku: