Če so v ZDA mislili, da EU ne bo uvedla povračilnih ukrepov, so se lepo ušteli. EU pripravlja dodatne uvozne carine na vrsto ameriških proizvodov, kot odziv na ameriške uvozne carine na jeklo in aluminij. Sicer je ameriški minister za trgovino Wilbur Ross posvaril pred povračilnimi ukrepi in na morebitne posledice, a kot kaže to ne bo vplivalo na odločitev EU glede dodatnih uvoznih carin, ki naj bi začele veljati julija.


Evropska komisija je danes na tedenskem kolegiju podprla uvedbo dodatnih carin na ves seznam ameriških proizvodov, o katerem je maja obvestila Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Na seznamu ameriških proizvodov, za katere naj bi unija julija uvedla 25-odstotne carine, so med drugim viski burbon, arašidovo maslo, motorna kolesa (npr. ikonski motocikli Harley Davidson), pomarančni sok, brusnice ter tobačni in tekstilni izdelki.

Dodatne carine na burbon viski. Jack Daniels viski. Foto: STA

Evropska komisija pričakuje, da se bo do konca meseca uskladila s članicami. Tako bi nove carine začele veljati julija, je pojasnil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

V skladu s pravili WTO lahko EU uvede izravnalne ukrepe, ki so sorazmerni škodi, povzročeni zaradi ameriških ukrepov, ki prizadenejo izvoz EU v vrednosti 6,4 milijarde evrov.

V prvi fazi bo EU uvedla ukrepe v vrednosti do 2,8 milijarde evrov. Preostale izravnalne ukrepe v vrednosti 3,6 milijarde evrov pa lahko uvede v drugi fazi – čez tri leta ali če oziroma ko WTO presodi, da so ameriški ukrepi neskladni s pravili. Ali bo unija dejansko uvedla dodatne carine za vse proizvode na prvem seznamu, trenutno ni jasno. Mogoče je namreč, da se članice v nadaljnjih postopkih usklajevanja dogovorijo, da kakšnega izvzamejo.

Dodatne carine tudi na tobačne izdelke. Foto: STA

Viri pri komisiji izpostavljajo, da je seznam ameriških proizvodov potrjen s soglasjem in da tudi v prihodnje pričakujejo enotnost članic, ter opozarjajo, da je zdaj nujno ohraniti verodostojnost.

Kakšno sporočilo bi sicer EU posredovala ZDA, ki so nedavno začele tudi proces za uvedbo dodatnih carin na avtomobile, ki bi prizadele desetkrat več trgovine kot dodatne carine na jeklo in aluminij, ponazarjajo izziv.

Dodatne carine so ena od treh vrst protiukrepov. Poleg tega je unija 1. junija sprožila postopek pred WTO. Pripravlja pa tudi ukrepe za zaščito trga pred rastjo ponudbe jekla in aluminija, ki bi bila posledica preusmeritve izvoza iz drugih držav zaradi uvoznih carin ZDA.

Povezan članek:

ZDA uvajajo carine tudi na uvoz jekla in aluminija iz EU