V Sloveniji narašča število oseb, ki jemljejo pet ali več zdravil hkrati, pri čemer se povečuje tveganje za zaplete z zdravili, kot so npr. najpogosteje izraženi neželeni učinki ali medsebojno delovanje zdravil.


Prav tako se ljudje pogosto premalo zavedajo pomena pravilnega jemanja zdravil za doseganje optimalnega zdravljenja. Zato smo tudi v Lekarnah Maribor s podporo Lekarniške zbornice Slovenije uvedli novo lekarniško storitev, ki se imenuje pregled uporabe zdravil. Storitev se izvaja po standardnem operativnem postopku, poteka pa v lekarni kot osebni pogovor med magistrom farmacije in pacientom o njegovih zdravilih. Bistvo pogovora je preverjanje razumevanja pacientovega zdravljenja z zdravili, prepoznavanje morebitnih težav kot posledica napačne uporabe zdravil, predlaganje ustreznih ukrepov ter svetovanje o zdravi prehrani in življenjskem slogu. Pregled uporabe zdravil je namenjen vsem, ki za lajšanje zdravstvenih težav uporabljajo zdravila na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke. Za pregled uporabe zdravil se lahko odloči vsak sam in ne potrebuje napotitve zdravnika. Še posebej je storitev namenjena ljudem, ki:

  • uporabljajo več zdravil,
  • imajo več različnih bolezni,
  • imajo vprašanja in težave povezane z zdravili,
  • imajo predpisano novo zdravilo,
  • imajo zamenjano eno ali več zdravil,
  • so bili pred kratkim odpuščeni iz bolnišnice.
Nova lekarniška storitev pregled uporabe zdravil. Slika je simbolična. Foto: iStock

Pogovor med pacientom in magistrom farmacije poteka individualno v prostoru za svetovanje. Nanj se je potrebno predhodno naročiti in običajno traja 20 do 30 minut. Ob koncu bolnik prejme osebno kartico zdravil, na kateri je seznam vseh zdravil in drugih pripravkov, informacije o namenu uporabe in odmerjanju ter ostali nasveti za ohranjanje zdravja. Z osebno kartico zdravil je preprostejši tudi obisk osebnega zdravnika, dežurnega zdravnika in morebitni sprejem v bolnišnico. Hkrati je lahko koristen pripomoček za svojce, ki sodelujejo pri zdravljenju z zdravili.

Lekarna Pobrežje zaradi prenove na začasni lokaciji

Od ponedeljka, 23. 4. 2018, Lekarna Pobrežje zaradi prenove lekarne posluje v začasnih prostorih na naslovu:
Greeenwiška cesta 6, Maribor (bivša trgovina Maxina).

Na tej lokaciji bo lekarna poslovala predvidoma do 30. 6. 2018.

Primer opravljenega pregleda uporabe zdravil iz prakse
V lekarno je po svoja zdravila na obnovljiv recept prišel 63-letni gospod. Predpisanih je imel osem zdravil, in sicer: za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, zdravljenje povišanega krvnega tlaka, zdravljenje povišanih krvnih maščob ter zmanjševanje izločanja želodčne kisline. Zraven si je kupil še zdravilo za lajšanje bolečin. Gospod zdravila jemlje že več let in je prepričan, da vse pozna, a se zadnje čase slabše počuti. Glede na to, da je imel predpisanih več zdravil in že dalj časa ni bil pri zdravniku, smo mu predstavili storitev »pregled uporabe zdravil«. Gospodu se je zdela storitev zanimiva in tako smo se dogovorili za termin čez nekaj dni, da je magister farmacije temeljito pregledal lastnosti zdravil in njihovo medsebojno delovanje, ujemanje. Pogovor je potekal v prostoru za svetovanje, in sicer tako, da je gospod najprej povedal, kako jemlje zdravila od jutra do večera, kdaj jih vzame, kako glede na obroke hrane in za zdravljenje katerih bolezni so namenjena. Tako smo pridobili informacije o bolnikovem poznavanju zdravil in ustreznosti jemanja.

Izmerjen mu je bil tudi krvni tlak, bolnik pa je imel s seboj tudi svoje tabele o meritvah krvnega sladkorja. Med pogovorom smo ugotovili, da pacient jemlje eno od zdravil za sladkor na prazen želodec, namesto po obroku. Zaradi tega mu je čez dan slabo in se slabo počuti. Občasno se mu zgodi, da katero od zdravil tudi pozabi vzeti. Prav tako smo ugotovili, da ima pacient pogosto bolečine v mišicah, predvsem v nogah. To bi lahko bil izražen stranski učinek zdravila za zniževanje krvnih maščob. Svetovali smo mu, da zdravilo za zniževanje krvnega sladkorja vzame po obroku, da v izogib pozabljenim odmerkom vzame zdravila s pomočjo rutinskih dnevnih opravil (npr. ob knjigi, ki jo bere pred spanjem, …). Glede bolečin v mišicah smo mu svetovali obisk pri zdravniku, ki bo poskušal ugotoviti, ali so bolečine posledica jemanja zdravila in mogoče spremenil terapijo. Bolniku smo dali nasvete glede pomembnosti telesne aktivnosti, ustrezna pisna priporočila za dieto za zmanjšan vnos sladkorjev in maščob s hrano. Pripravili smo mu tudi osebno kartico zdravil z zdravili, ki jih uporablja in potrebnimi informacijami o jemanju le-teh.

Čez čas je bolnik ponovno obiskal lekarno in povedal, da mu je pregled uporabe zdravil zelo koristil, saj se, odkar jemlje zdravila skladno z navodili, veliko bolje počuti, bolečine so se mu tudi zmanjšale, ker mu je zdravnik predpisal drugo zdravilo za zniževanje krvnih maščob.

Za več informacij o storitvi vprašajte farmacevte v Lekarnah Maribor. 

Oglasno sporočilo