Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v Novi KBM še preiskave ni dokončala. Glede na dosedanje ugotovitve bodo zoper nekdanjega uslužbenca banke Primoža Britovška podali štiri ovadbe zaradi suma kaznivih dejanj. Ker je primer kompleksen, bo predlagala, naj zadevi pride do dna nova komisija v naslednjem sklicu DZ.


Predsednik Jani Möderndorfer je na današnji novinarski konferenci povedal, da komisija dela še ni končala zaradi pomanjkanja časa in ker se je nekdanji prvi mož Nove KBM Aleš Hauc izmikal zaslišanju.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v Novi KBM še preiskave ni dokončala.

»Nova komisija bi morala raziskati tudi njegovo odgovornost, saj je ta ni uspela ugotoviti v celoti,« je dejal Möderndorfer in dodal, da so to lahko našli le pri nekdanjem direktorju sektorja za korporativno varnost in nazor v Novi KBM Britovšku, zoper katerega bodo podali ovadbe zaradi suma kaznivih dejanj, ki pa niso povezana le z domnevnim pranjem denarja.

Nova komisija naj po Möderndorferjevih besedah razišče tudi primer Dijane Đuđić, pri kateri je SDS najela posojilo. To ime se je namreč pojavilo pri preiskavi t.i. italijanske tipologije, po kateri so tuji državljani odpirali račune v bančnih poslovalnicah ob meji, nanje dobivali visoke prilive iz Italije ter nato dvigovali gotovino.

Kot je povzel Möderndorfer, je Đuđićeva v Novi KBM odprla račun, potem ko ji ga je zaprla ena od tujih bank v Sloveniji. Do oktobra 2017 se je na tem računu odvilo »več sumljivih transakcij, znesek pa ima preko šest ničel«. »Skupni znesek je lahko tudi višji, saj komisija ni pridobila vseh podatkov,« je dejal.

Transakcije so se nanašale na sume pranja denarja, davčnih utaj oz. sodelovanja v davčnih vrtiljakih. Đuđićeva naj bi bila »del dobro organizirane združbe«, ki je razpolagala z denarjem neznanega izvora, značilni so bili tudi dvigi gotovine. Na vprašanje, ali sta se v tej povezavi v dokumentih pojavila tudi župan Zavrča Miran Vuk in davčni svetovalec Rok Snežič, Möderndorfer zaradi zaupnosti podatkov ni mogel odgovoriti.

Vir: STA.