EU ne bo izvzeta iz carin, ki jih je marca napovedal ameriški predsednik Donald Trump. Carine na uvoz jekla in aluminija iz EU se bodo uvedle v petek, je sporočil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross. Znašale pa bodo 25 odstotkov za jeklo in 10 odstotkov za aluminij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


ZDA v pogovorih z EU po Rossovih besedah ni uspelo doseči zadovoljivega sporazuma, ki bi Washington prepričal v nadaljnje izvzetje iz ukrepa. Ugotavljajo tudi, da pogajanja s Kanado in Mehiko glede revizije sporazuma Nafta trajajo »dlje, kot smo upali«, in ker ni točnega datuma o njihovem zaključku, bodo ZDA v ukrep vključile tudi ti dve državi.

Ameriški predsednik Donald Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija, kot razlog pa navedel nepoštene prakse držav izvoznic teh kovin, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost.

Unijo je nato iz carin začasno izvzel, a le do začetka maja, nato je izvzetje podaljšal še za mesec dni. Preden so carine stopile v veljavo, je Trump odobril začasne izjeme še za Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo.

Aluminijevi izdelki podjetja Impol. Foto: STA

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zagotovila, da se bodo članice EU na višje ameriške carine na jeklo in aluminij odzvale »odločno in složno«. Ponovila je, da želi biti EU izvzeta iz ukrepa, ki se ne sklada s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Kot kaže, bi ZDA po svoje, istočasno pa grozijo vsem, ki jim vrnejo z enako mero. Namreč, Ross je posvaril pred odzivom in opozoril, da lahko ta vodi v zaostritev ukrepov.

Carine na jeklo in aluminij, ki jih bodo ZDA s petkom uvedle tudi za članice EU, bodo v Sloveniji neposredno prizadele skupino Sij in bistriški Impol, ki oba izvažata v ZDA. Talum iz Kidričevega medtem v ZDA ne izvaža, za družbo Štore Steel pa ne predstavljajo pomembnejšega trga. Vsem pa grozijo posredni negativni učinki trgovinskih trenj z ZDA.

Vir: STA