V stranki DeSUS se bo odločalo o usodi predsednika stranke Karla Erjavca, ki je ponudil svoj odstop. Še vedno naj bi užival podporo ožjega vodstva, a na svetu stranke, kjer nekateri zahtevajo tajno glasovanje, naj ne bi dobil zaupnice, poročajo na 24ur.com.


Tako se v stranki DeSUS pričakuje tesen in napet obračun med centralo stranke, ki jo Erjavec obvladuje, in jeznimi ter razočaranimi lokalnimi odbori na Štajerskem, Koroškem, severnem Primorskem. Stranka DeSUS je pod Erjavcem na zadnjih volitvah doživela skoraj totalen poraz. Slednje predvsem velja za šefa stranke, ki se ni uspel uvrstiti niti v parlament. Pred vrati DZ pa so ostali tudi znani Slovenci, s katerimi je stranka DeSUS želela pridobiti volivce: Saša Dončič, Lado Leskovar in Peter Vilfan. Kot zelo neuspešna poteza pa se je izkazala povezava z ljubljanskim županom  Zoranom Jankovićem.

Karl Erjavec. Foto: STA.

Erjavec je tudi sam priznal napake: »Zavedam se, da je bilo storjenih tudi z moje strani nekaj napak v času volilne kampanje in za to tudi prevzemam svojo odgovornost. Gotovo se je izkazalo, da nismo dosegli tistih pričakovanj, za katera smo mislili, da bodo dosežena. To se pravi, da bomo v Ljubljani in še nekaterih mestih dosegli vidno boljše rezultate.«

O Erjavčevi usodi bo najprej odločalo ožje vodstvo, ki mu je še vedno naklonjeno in ga bo skoraj zanesljivo podprlo. Nepredvidljivo bo odločanje sveta stranke, v katerem je veliko razočaranih članov, ki bi kot predsednika DeSUSa raje videli podpredsednika stranke Tomaža Gantarja.

V kolikor bi postal novi predsednik stranke Tomaž Gantar, bi to lahko pomenilo usmeritev v desno, saj se je Gantar, ki je že bil minister v drugi Janševi vladi, pripravljen pogajati z Janezom Janšo o sodelovanju. Kar pa Erjavec odločno zavrača.