Po neuradnih informacijah portala 24ur.com naj bi v Cerarjevi stranki pošteno vrelo. Glavni akter spora znotraj stranke naj bi bil odhajajoči gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se ne strinja, da bi pred pogajanjem izključevali kateregakoli mandatarja, tudi prvaka SDS. Torej je Počivalšek pripravljen iti v koalicijo tudi z Janšo.


A levo krilo SMC povezovanje s stranko SDS odločno zavrača. Zato naj bi neuradno obstajala tudi možnost razpada desetčlanske poslanske skupine. Pomemben dan za stranko SMC bo jutri, ko se bo popoldan prvič po volitvah sestalo širše vodstvo in preverilo nova razmerja in krvno sliko stranke po izgubi kar 26 poslanskih mest v primerjavi s prejšnjimi volitvami, še poroča 24ur.com.

Debata naj bi tekla tudi o koalicijskih pogajanjih. Ali se bodo usmerili v desno k Janezu Janši ali pa levo k Marjanu Šarcu? Ali pa si pustijo odprta vrata za obe možnosti.

Zdravko Počivalšek. Foto: STA

Interesi znotraj stranke naj bi bili skrajno različni. Minister in sveže izvoljeni poslanec Zdravko Počivalšek ostro zavrača izključevanje in želi najprej vsebinske pogovore s komerkoli. Po drugi strani pa levo krilo SMC o pogovorih z Janševo SDS noče niti slišati. Milan Brglez naj bi celo izjavil, da dokler bo on podpredsednik stranke, desne koalicije ne bo.

Medtem v Cerarjevem krogu jutri pričakujejo »pragmatično in državotvorno« odločitev in začetek pogajanj z obema potencialnima mandatarjema Janšo in Šarcem, kar bi stranki z vsega 10 poslanci, brez katere verjetno ne bo ne leve in ne desne vlade, dvignilo politično ceno za vstop v katerokoli vlado, so še zapisali na 24ur.com.