Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah je postalo tudi znano kdo od mariborskih poslancev bo zasedel svoj stolček v parlamentu. To so Franc Trček iz Levice, Lidija Divjak Mirnik z Liste Marjana Šarca, iz Slovenske demokratske stranke Dejan Kaloh, Stranko Mira Cerarja pa bo zastopal Branislav Rajić.


Iz volilnega okraja Maribor se je tokratnih parlamentarnih volitev udeležilo 49,11 odstotka volilnih upravičencev, kar je približno pol odstotka več kot pred štirimi leti.

Parlamentarne volitve so za nami. Statistično gledano, se je v volilnem okraju Maribor letošnje leto na volišča odpravilo nekoliko več volilnih upravičencev kot pred štirimi leti. Okrajne komisije so zabeležile 49,11-odstotno udeležbo. Od skupno 213.161 upravičencev se jih je volitev udeležilo 104.693. Mariborčan mag. Dejan Kaloh bo zastopal zmagovalno stranko SDS: »Mariborskih poslancev bo relativno malo, bomo samo štirje. Ni toliko važna kvantiteta, kot kvaliteta poslanskega dela. Na našem mariborskem, štajerskem koncu sem že večkrat dejal, da bo tudi Maribor počasi potreboval svoj zakon, kot ga ima Ljubljana. Leta 2010 so tudi Prekmurci dobili svoj zakon in menim, da je tudi zadnji čas, da tudi Maribor kot drugo največje mesto, kot regionalno središče dobi svoj zakon, ki mu bo marsikaj olajšalo, kajti Maribor od povprečnin ne more živeti.«

Na včerajšnjih volitvah si je mesto v parlamentu pridobila tudi mariborska mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik, ki bo zastopala Listo Marjana Šarca. Za nas je povedala: »V Listi Marjana Šarca smo pravzaprav zelo malo obljubljali. Obljubljali pa smo, da bomo trdo in dobro delali. Seveda tudi za Maribor. In jaz na tem mestu lahko obljubim, da se bom po svojih najboljših močeh potrudila, bila glasna, da se bo glas Maribora slišal tudi v državnem zboru.« Ob enem poudarja, da bo držala obljubo in bo sklicala sestanek vseh novoizvoljenih mariborskih poslancev, da pa je najprej potrebno počakati na uradne rezultate.

Medtem, ko nekateri niso dajali konkretnih obljub, pa v parlamentu ostaja poslanec SMC Branislav Rajić, ki ima konkretne ideje in rešitve prav za Maribor: »Največ sem se sam angažiral ravno na infrastrukturi in tukaj, kjer začenjamo z gradnjo južne obvoznice, je v načrtu za naslednja 4 leta vsekakor severna obvoznica. Posvetili se bomo kulturi, predvsem za decentralizacijo kulture. Imamo namreč Umetnostno galerijo Maribor, za katero moramo poskrbeti, da bo dobila status nacionalne ustanove. Ker smo v letu Maistra, je tudi čas, da knjižnica Generala Maistra dobi pomen. Gradi se tudi podvoz pod železniško progo. Ta projekt je tudi treba skrbno spremljat, da bi se dokončal do jeseni naslednje leto, kot je bilo obljubljeno.«

V parlamentu bo prav tako Franc Trček iz Levice, ki pravi, da politika ne obljuba, temveč dela tisto kar mora in kar lahko: »Prva urgentna zadeva je prav gotovo sestanek z vodstvom UKC Maribor na temo finančnega in kadrovskega reševanja, saj smo na naši strani Trojan že predolgo drugo in tretje uvrščeni državljani. Ne glede na to, kdo bo župan ali županja v Mariboru, moramo iti v reševanje problematike reševanja občin,« prav tako je izpostavil tudi problem turizma na Pohorju ter dejstvo, da je naloga države, da pomaga revnim in odpravi razloge revščine. Obljube dane v predvolilnem času so eno, koliko od njih bodo lahko poslanci izpolnili, pa bomo videli in spremljali naslednja štiri leta.

Več v prispevku:

Eva Barbara Vilčnik

Povezana članka:

Po vzporednih volitvah prepričljivo zmagala SDS

Bi SDS, LMŠ in SMC imele možnost, če bi imeli drugačen volilni sistem?