Predsednik Republike Slovenije bo danes Državni zbor uradno seznanil, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade.


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo danes uradno seznanil Državni zbor Republike Slovenije, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev za predsednika Vlade Republike Slovenije, so sporočili iz predsedniškega kabineta.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Foto: STA.

Potem, ko je predsednik Pahor ustave opravil pogovore z vodji poslanskih skupin in ugotovil, da nihče nima potrebne parlamentarne podpore, je ponudil kandidaturo relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši, ki pa je prejšnji teden v pismu predsedniku Pahorju pojasnil razloge, zakaj soglasja za kandidaturo ne daje.

Borut Pahor bo tako danes, ko se izteče 30-dnevni rok, o tem uradno obvestil tudi Državni zbor. Tako sta se dogovorila s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija 2018, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade, so še sporočili iz predsedniškega kabineta.