Borut Pahor bo v ponedeljek sporočil DZ, da v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na Twitterju zapisal, da bo v ponedeljek, 23. julija, Državni zbor uradno seznanil s tem, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade ter da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev.

Potem, ko je predsednik Pahor v skladu s 111. členom ustave opravil pogovore z vodji poslanskih skupin in ugotovil, da nihče nima potrebne parlamentarne podpore, je ponudil kandidaturo relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši. Janez Janša je danes v pismu predsedniku Pahorju pojasnil razloge, zakaj soglasja za kandidaturo ne daje.

Predsednik Pahor je danes opravil pogovor tudi s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, da bi uradno preveril, ali obstajajo možnosti, da do 23. julija gospod Šarec pridobi potrebno parlamentarno podporo. Marjan Šarec je predsednika republike seznanil, da do 23. julija ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade, so sporočili iz predsedniškega kabitneta.

Predsednik republike Borut Pahor bo o tem državni zbor uradno obvestil ob izteku 30-dnevnega roka, ki ga določa 225. člen Poslovnika državnega zbora, to je v ponedeljek, 23. julija 2018. Tako sta se dogovorila s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija 2018, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade.