DVK bo k izidu glasovanja na parlamentarnih volitvah prištela še glasovnice iz tujine, ki bodo prispele do danes do 12. ure. Nato bodo znani končni neuradni izidi volitev.


Glasovi po pošti iz Slovenije, ki so bili objavljeni prejšnji teden, sicer niso prinesli sprememb ne glede razdelitve poslanskih mandatov ne glede uvrstitve posameznih kandidatov v DZ. Slednje pa utegnejo nekoliko spremeniti glasovi volivcev iz tujine. Tako lahko odločijo o novem poslancu Levice v novomeški volilni enoti, kjer je po doslej preštetih glasovih izredno majhna razlika med kandidatoma Petrom Dirnbekom (Brežice) in Primožem Siterjem (Trbovlje).

Volišče. Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor poročilo o izidu volitev pričakuje do petka, nato bo razpisal ustanovno sejo DZ, na kateri bodo potrjevali mandate poslancev. Po ustanovni seji DZ bo Pahor opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin in nato formalno podelil mandat za sestavo vlade.

Pahor je sicer minuli teden na neformalni pogovor sprejel prvaka SDS Janeza Janšo, ki mu namerava kot predsedniku stranke z najboljšim volilnim izidom podeliti mandat za sestavo vlade. A če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, Janša mandata ne bo sprejel.

Medtem je namreč predsednik na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec na vse novoizvoljene parlamentarne stranke, z izjemo SDS, naslovil povabilo k pogovorom o koaliciji za prihodnost. O pripravljenosti strank na tako koalicijo se je Šarec v minulih dneh že pogovarjal s predsednico in tremi predsedniki strank: Mirom Cerarjem (SMC), Alenko Bratušek (SAB), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (DeSUS). V prihodnjih dneh oz. tednih naj bi se sestal tudi z drugimi.

Vir: STA.