Mestna občina Ptuj je skupaj z Občino Markovci začela izgradnjo vstopno-izstopnega mesta Ribič ob vstopu v staro mestno jedro.


Pridobitev, ki bo Ptujsko jezero z vodno infrastrukturo povezala s starim mestom, je del širšega investicijskega projekta, namenjenega oživitvi in razvoju Ptujskega jezera s privlačnimi športnimi, turističnimi in rekreativnimi vsebinami.

Razvoj na področju turizma in rekreacije

Kot so sporočili iz Mestne občine Ptuj, si želijo skupaj z Občino Markovci podpirati razvoj športnih, turističnih in rekreacijskih vsebin na celotnem Ptujskem jezeru, ki lahko postane privlačna točka za različne ciljne skupine gostov, turistov in športnikov iz Slovenije, Evrope in sveta.

Zato sta občini skupaj pristopili k izgradnji vstopno-izstopnega mesta Ribič, ki bo Ptujsko jezero povezalo s starim mestnim jedrom in omogoča tudi javni vodni promet z ladjico, ki bo prevažala potnike z desnega na levi breg reke Drave in do pristanišča Ranca ter vstopno-izstopnega mesta Zabovci.

V okviru investicije bo izvajalec izvedel izgradnjo vstopno-izstopnega mesta v dolžini cca 27 metrov. Zasnovano je kot plavajoči pomol, pritrjen na obrežje. Predvideni so trije betonski pomoli dolžine 8,92 metrov in širine 2,20 metrov oziroma pohodne širine 2,40 metrov.

Zaključek del predvidoma konec septembra

Na obrežju bodo zgrajeni betonski temelji za sidranje pontonov, za vez med pontoni in temelji bodo vgradili jeklene roke in diagonalne povezave s tečaji za prosto gibanje konstrukcije v vertikalni smeri. Dostop do pomola bo urejen po gibljivem mostičku, ki se bo prav tako prilagajal višini gladine vode oziroma pomola. Lokacija mostička je na mestu sedanjih vrat v protipoplavnem zidu. Zaključek investicije je predviden konec septembra 2018.

Vrednost investicije je 111.298,36 evrov

Izvajalec del je na podlagi in-house pogodbe Komunalno podjetje (KP) Ptuj, d. d.; pogodba je tripartitna, saj je sofinancer investicije tudi Občina Markovci. Vrednost investicije po pogodbi s KP Ptuj je 111.298,36 evra (brez DDV), od tega plača MO Ptuj 80,1 odstotkov vrednosti del in Občina Markovci 19,9 odstotkov. Izvajalec je že začel pripravljalna dela. Vstopno-izstopno mesto Ribič je del širšega investicijskega projekta »Vitalizacija Ptujskega jezera«, ki ga že več let izvajamo skupaj z Občino Markovci, so še sporočili iz Mestne občine Ptuj.