Helikopterji Slovenske vojske so v prvi polovici letošnjega leta na pomoč poleteli 245-krat, v enakem obdobju lani pa 187-krat.


Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so s helikopterjem na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, so junija poletele na pomoč kar 70-krat.

Helikopter Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska.

Od tega so 38-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 5-krat za prevoz inkubatorja in 27-krat posredovale pri reševanju v gorah. Pri tem so prepeljale 75 poškodovanih ali obolelih in naletele dobrih 75 ur, so sporočili iz Slovenske vojske.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so v prvi polovici leta v reševalnih akcijah posredovale 245-krat, od tega so 146-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 25-krat za prevoz inkubatorja in 74-krat posredovale pri reševanju v gorah. Pri tem so prepeljale 261 poškodovanih ali obolelih in naletele 283 ur.

Lani v enakem obdobju manj reševalnih akcij

V enakem obdobju lani so dežurne helikopterske posadke v reševalnih akcijah posredovale 187-krat, od tega so 125-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 4-krat za prevoz inkubatorja, 50-krat posredovale pri reševanju v gorah in 8-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 188 poškodovanih ali obolelih, na pogorišča odvrgle 231.100 litrov vode in naletele 220 ur.

»Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih opravlja dežurna posadka tudi prevoze helikopterske nujne medicinske pomoči in inkubatorjev, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja,« so še sporočili iz Slovenske vojske.

Slovenska vojska izvaja naloge reševanja s helikopterji Bell-412 in Cougar AS AL 532, ki so za ta namen opremljeni z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter ter osnovno opremo za oživljanje.