Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je za letos izbralo izvajalca interne kontrole medu. Čebelarji lahko svoj med analizirajo brezplačno, vzorce pa morajo poslati čim prej, saj morajo biti analize končane do konca julija.


Letos bosta to Kmetijski inštitut Slovenije v Ljubljani, ter podjetje Eurofins Erico Slovenija v Velenju. Čebelarji imajo na voljo tri pakete, ki vsebujejo različne analize. Eden izmed paketov obsega 10 vzorcev cvetnega prahu ter 10 vzorcev propolisa in predvidoma 30 vzorcev voska na ostanke kemičnih sredstev za zatiranje varuje v vzorcih čebeljih pridelkov.

Kljub temu da gre za relativno majhno število vzorcev v tej skupini, pa Vlado Vogrinec, ki je predsednik Čebelarske zveze društev Maribor pravi: »To je novost, teh vzorcev je sicer malo, lahko bi jih bilo več, ampak za začetek moramo biti s tem zadovoljni. Mogoče se bo naslednje leto število vzorcev podvojilo ali celo potrojilo«.

Prioriteta čebelarske zveze društev Maribor je izobraževanje članov zveze, posameznikov in skupin vseh starosti. Vsako nedeljo tako na zvezi organizirajo tudi svoje kontrole okoliških čebelarjev ter njihovih izdelkov: »Mi imamo vsako nedeljo dan odprtih vrat, oziroma kotiček: Postani čebelar za en dan. Čebelarji pa lahko po 12. uri prinesejo svoje vzorce, katere mi interno pregledamo (vsebnost vode, električno prevodnost) ter na podlagi tega določimo sorto medu,« dodaja Vogrinec.

Vlado Vogrinec

Na konferenci pred mesecem dni je bila na mednarodni ministrski konferenci omenjena problematika izginjanja opraševalcev. Glavni razlogi za izginjanje opraševalcev so urbanizacija, podnebne spremembe, intenzivno kmetijstvo, ki je vse bolj prisotno po svetu, pesticidi in globalizacija, ki na daljše razdalje prenaša nekatere bolezni in škodljivce.

Vogrinec komentira: »Glejte, preživeti moramo vsi, tako čebelarji, sadjarji, kmetovalci, vinogradniki. Skupaj moramo sodelovati z roko v roki, brez obtoževanja in moram reči, da je na tem področju za enkrat kar vzorno sodelovanje.« dodaja pa, da si vsi želijo manj agresivnih škropiv ter kemikalij, ki vplivajo na ljudi, rastline ter živali.

»Za čebele so najbolj nevarni insekticidi. In če že moramo to uporabljati, moramo takrat, ko je pravi čas. To pomeni, da moramo škropiti po sončnem zahodu in prenehate pred sončnim vzhodom. V tem času je najmanj čebel in tako jim ljudje najmanj škodujejo,« dodaja čebelar Vogrinec. Ob približno dveh milijonih prebivalcev je v državi 11 tisoč čebelarjev, ki čebelarijo v 12 tisoč čebelnjakih, skupno pa je v Sloveniji 180 tisoč čebeljih družin. Povprečen čebelar pridela 15 kilogramov medu na panj, skupaj pa ga pridelajo približno 2.600 ton.

Več v prispevku:

Eva Barbara Vilčnik