Predsednik republike Borut Pahor se je odzval na mnenje Evropske komisije v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava. Dejal je, da razume, da ima Evropska komisija možnost in ne dolžnost, da poda svoje mnenje v skladu z 259. členom pogodbe Evropske unije.


Pahor je poudaril, da je Evropska komisija zamudila priložnost, ko bi lahko s svojim mnenjem politično in pravno okrepila prizadevanje za uveljavitev odločitve Arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Spor glede meje je z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava.

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

Zdaj je med državama samo še spor glede uveljavitve te odločitve. Mnenje Evropske komisije bi lahko to uveljavitev pospešilo. To bi imelo večplastne koristne posledice za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj med državami v Jugovzhodni Evropi in spoštovanje zavez in sporazumov zvezi s tem.

Pahor je še dodal, da Evropska komisija tako ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča potrebno spoštovati.

Več v prispevku: