V Evropski uniji smo po številu čebelarjev v samem vrhu. Slovenija ima več kot 10.000 čebelarjev, kar pomeni skoraj pet na 1000 prebivalcev. A kljub takšnemu številu pridelovalcev medu se Slovenija uvršča na dno lestvice držav EU po količini pridelanega medu.


Lani so slovenski čebelarji pridelali 805 ton medu, kar je skoraj 38 odstotkov manj kot leta 2016. Največ so ga pridelali leta 2001, rekordnih 2550 ton, najmanj pa leta 2014, ko ga je bilo samo 471 ton, so ob svetovnem dnevu čebel, 20. maju, izračunali na državnem statističnem uradu.

V Sloveniji živi 60 prebivalcev s priimkom Čebela. Največ jih živi v zasavski in osrednjeslovenski statistični regiji.

V Sloveniji pridelana količina medu zadošča za približno polovico domače porabe. V letu 2016 je bila stopnja samooskrbe z medom 59-odstotna. Na leto za prehrano porabimo malo več kot kilogram medu na prebivalca, ta količina se v zadnjih 15 letih ni bistveno spremenila.

Med največje uvoznike slovenskega medu sodi Japonska. Od 1,4 milijona evrov lani izvoženega medu ga je skoraj 72 odstotkov bilo prodanega v državo vzhajajočega sonca.

V Sloveniji je šest Čebelarskih ulic ter Ulica čebelarja Močnika in Ulica Antona Janše. Največ hišnih številk ima Čebelarska ulica v Ljubljani, in sicer 37.
Slovenska čebelarja. Foto: STA

Svetovni dan čebel
V nedeljo, 20. maja, bo svet prvič obeležil svetovni dan čebel, zasluga za to gre ravno Sloveniji. Idejo za svetovni dan je dobil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmalu pa jo je podprl kmetijski minister Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle. Pobuda je nato dobila podporo vlade, od ideje do razglasitve – generalna skupščina Združenih narodov je 20. maj za svetovni dan čebel razglasila decembra lani – pa so minila približno tri leta.

Svetovni dan čebel je namenjen krepitvi zavedanja o pomenu čebel za človeštvo. Različne prireditve ob tej priložnosti potekajo že več kot en mesec, vrhunec bodo dosegle konec tega, ko bodo potekale svetovna čebelarska konferenca, mednarodna ministrska konferenca in osrednja slovesnost ob obeležitvi svetovnega dneva. Omenjene prireditve bodo potekale v Žirovnici oz. Breznici, rojstnem kraju pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, katerega rojstni datum je bil izbran za svetovni dan čebel, in Brdu pri Kranju.

Vir: STA